Praznik mimoze će trajati mjesec dana, tokom kojih će biti organizovana 73 programa – 54 kulturno-zabavna i 19 sportskih

Sa pres konferencije
Sa pres konferencije (Foto: Opština Herceg Novi)

U Herceg Novom će večeras biti otvoren 51. Praznik mimoze. Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović i mažoretke defilovaće od Trga Nikole Đurkovića do Igala, gdje će od 20 sati uslijediti svečano otvaranje i potom koncert Lepe Brene, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Praznik mimoze će trajati mjesec dana, tokom kojih će biti organizovana 73 programa – 54 kulturno-zabavna i 19 sportskih.

„U Herceg Novom se traži krevet više. Nema slobodnog mjesta u hotelima i prvi vikend je prebukiran. Tome je doprinio dobar marketing i uspješan Karavan mimoze, a pun pogodak je bilo i to što je Praznik mimoze pomjeren za 15 dana“, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić na konferenciji za novinare kojom je najavljen 51. Praznik mimoze.

Pripreme koje su trajale više mjeseci završene su i grad je spreman za početak jedne od najstarijih turističko-propagandnih manifestacija u regionu, potvrdio je Miloš Konjević, potpredsjednik Opštine i predsjednik Direkcije Praznika mimoze.

Kako je istakao, novska fešta je izazvala veliki publicitet širom regiona, a po sadržaju i organizaciji možda i nadmašila prošlogodišnju, koja je bila jedna od najuspješnijih u pet decenija tog festivala. On je dodao da će otvaranju prisustvovati i oko stotinu predstavnika ambasada i gradova prijatelja Herceg Novog, za koje će biti priređen maskenbal u jednom hotelu, kako bi više građana moglo da prisustvuje prvom maskenbalu u Institutu Igalo.

“Marketinška kampanja dala je očekivane rezultate i svi otvoreni hoteli su prvog vikenda popunjeni”, kazao je direktor Turističke organizacije Pavle Obradović. On je naglasio da u posljednje tri godine Herceg Novi bilježi stalan rast broja gostiju tokom februara i marta.

Govoreći o izazovima organizacije jednog ovako sadržajnog događaja sa velikim brojem učesnika, direktorica Javne ustanove kulture „Herceg-fest“ Gordana Porobić Krcunović pozvala je sve građane i privrednike da se uključe i doprinesu da tokom mjesec dana grad živi festival.

Ona je posebno istakla najstariji događaj u programu festivala, Feštu od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri koja će biti održana u subotu, 15. februara. Povorka Gradske muzike, Mjesne muzike Đenović i mažoretki prodefilovaće rivijerom od 10 sati, centralna manifestacija je u Baošićima, a u 12.30 sati počinje koncert Kaliopi pred Domom kulture u Đenovićima. Tradicionalno, biće služena riba koju pripremaju Novljanke, kao i vino i pivo.

Za prvi vikend je pripremljen i maskenbal u Institutu Igalo u subotu uveče, u nedjelju ujutro fešta u Baošićima „Mirisi i ukusi februara“, a uveče gostovanje kozačkog ansambla „Ataman“ iz Sankt Peterburga.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić najavio je sportski program na kojem je 19 događaja, kako tradicionalnih, tako i nekih novih. Biće priređena takmičenja u: plivanju, vaterpolu, fudbalu, košarci, sportskom ribolovu, streljaštvu, streličarstvu, jedrenju, šahu, borilačkim sportovima, stonom tenisu, tenisu, boćanju.

Osim toga, na programu Mimoze su i događaji koji su tradicionalni za Herceg Novi i Boku kotorsku, a izazivaju veliko interesovanje posjetilaca – trka karića, picigin i turnir u kartaškim igrama briškula i trešeta.

Praznik mimoze je pokrenuo kompletnu kreativnu energiju Herceg Novog, poručio je član Direkcije Praznika mimoze Zoran Živković. On je najavio da se prvog vikenda održava i jubilarni plivački „Montenegro mimoza kup“ koji je u grad doveo oko 700 gostiju.

Izvor: vijestionline