Jednu od najstarijih turističkih manifestacija, 51. Praznik mimoze otvorio je sinoć na platou hotela Igalo predsjednik Opštine Stevan Katiić, koji je pozvao Novljane i goste da narednih mjesec zajedno slave bogatstvo, ljepotu i tradiciju Mediterana.

Pred par hiljada posjetilaca, uslijedio veliki vatromet i koncert Lepe Brene.

Brena je kazala i da je počašćena i ponosna na Herceg Novi što je održao tradiciju Praznika mimoze, manifestaciju koja nudi pozitivne emocije.

-Svi obiožavamo mimozu, koju kupujemo na pijaci u februaru. To donosi pozitivnu emociju i počastvovana sam što sam gošća festivala – poručila je Brena.

Predsjednik Stevan Katić je podsjetio da je za cvjetni festival pripremeljno 70 raznovrsnih programa, te da je to najzančajniji zimski festival u Crnoj Gori, događaj koji okuplja desetine hiljada ljudi na Jadranu.

– Ponosni smo što smo tokom protekle tri godine programski i organizaciono unaprijedili ovaj festival i tako oborili ranije postavljene rekorde u broju događaja i popunjenosti – naglasio je Katić, uvjeren da je jubilarni 50.Praznik mimoze bio spektakl za pamćenje:

-Uspjeli smo da Prazniku mimoze vratimo slavu, učinimo ga događajem o kojem region govori tokom cijele godine, prema čijem kalendaru brojni gosti planiraju svoje odmore. Dokaz nam je sjajno interesovanje za ovogodišnji festival i činjenica da se u novskim hotelima traži mjesto više. Mimoza nastavlja da otvara prostore za nova prijateljstva i novu saradnju, širi se van granica regiona. To nam potvrđuju predstavnici brojnih ambasada i prijateljskih gradova Evrope koji su večeras naši gosti – kazao je Katić siguran da je, kako je rekao, snaga Praznika mimoze u kreativnosti, gostoljubivosti i otvorenosti.

Svemu je prethodio defile Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenović s mažoretkama od Trga Nikole Đurkovića, a onda njihov i nastup plesnog ansambla Diano u Igalu.

Izvor (foto i video): radiojadran.com