Gradsko pozorište Podgorica, kao domaćin  1. RUTA festivala, predstaviće publici od 2. do 7. marta jedinstvenu mogućnost da pogleda najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Gradski teatri koji učestvuju na festivalu su: Kazalište Ulysses Zagreb, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Dramski teatar Skoplje, MGL Ljubljana i Gradsko pozorište Podgorica.

U okviru festivala RUTA u Podgorici biće izvedene predstave: “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Plastelin”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Stranci” “Plah udah”, “Kozocid”.

Osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmjenu stvaralaca. RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumijeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru.

Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

Izvor: pgpozoriste.me