Ovogodišnje izdanje Hercegnovskog zimskog salona biće otvoreno u četvrtak, 6. februara u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković” . Tim povodom  za ponedeljak, 3. februar je najavljena  konferencija za novinare u 13  sati u foajeu dvorane “Park”. Govoriće Slavica Božović, direktorica Gradskog muzeja “Mirko Komnenović” i galerije “Josip Bepo Benković” , selektorka 53. Hercegnovskog zimskog salona, istoričarka umjetnosti  Ljiljana Karadžić i predsjednik žirija Salona,  istoričar umjetnosti Bogdan Musović.

Najstarija i najprestižnija likovna manifestacija u regionu i ove godine zadržava međunarodni karakter a biće kao i uvijek  najbolji  uvod u Praznik mimoze.

Prema  riječima Slavice Božović,  Umjetnički Savjet galerije odabrao je  za  selektorku Salona Ljiljanu Karadžić, istoričarku umjetnosti i muzejskog savjetnika u Narodnom muzeju na Cetinju koja je  iz Crne Gore  odabrala 18 a iz Slovenije četiri značajna umjetnika. Selektor iz te zemlje je dr Bojana Piškur kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani: Predlog  Savjeta je da se narednih godina biraju gosti iz Hrvatske, Makedonije, Srbije.

Ljiljana Karadžić  je kaže zadovoljna zbog činjenice da Salon zadržava  međunarodni koncept  jer u Crnoj Gori ne postoji nešto što je  slično Salonu  u smislu institucionalnog organizovanja i podrške. Njena ideja je bila da se radovi naših sučele sa radovima slovenačkih umjetnika pod pojomom empatije koji nam je danas svima potrebna  jer “Svijet bi bez empatije bio čudno i hladno mjesto”.

Ovogodišnje 53. Izdanje Hercegnovskog zimskog salona trajaće od 6. februara do 14. marta.