Revijom filmova CineBar 2020, koja je otvorena večeras, barski Kulturni centar započeo je misiju vraćanja publike bioskopu. Neka od najboljih domaćih i svjetskih aktuelnih filmskih ostvarenja, Barani će moći da pogledaju sa posebnim užitkom, jer će za sve projekcije biti korištena najmodernija digitalna tehnika Filmskog centra Crne Gore.

Projekcijama je prisustvovao predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, koji je najavio dalje unaprjeđenje rada bioskopa. Do 10. februara na repertoaru je 14 atraktivnih filmova, svake večeri, u terminima -18 h i 20:30 h.

Dah “dobrog, starog bioskopa” vratio se u Bar, a sa njim nostalgična sjećanja i uspomene. Barani su sa kokicama, tim neizbježnim detaljem bioskopske magije, hrlili na prve projekcije u filmskoj nedjelji, koju je, uz podršku Opštine Bar, priredio Kulturni centar u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.

Dah “dobrog, starog bioskopa” vratio se u Bar, a sa njim nostalgična sjećanja i uspomene. Barani su sa kokicama,

“Dugo smo čekali na realizaciju ove lijepe ideje i neizmjerno se radujemo bioskopu. Atmosfera je ‘retro’  i zbog toga ima posebnu čar. Uz pozorišne predstave, koje sada gostuju i izvan okvira Barskog ljetopisa, Barani su zaista privilegovani ovakvom izuzetnom kulturnom i umjetničkom ponudom”, kazali su za Radio Bar i Bar Info vidno zadovoljni i uzbuđeni posjetioci sinoćnjih projekcija.

Najprije je prikazan film u srpsko-crnogorskoj koprodukciji “Ajvar”, sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama, a zatim su filmofili bili u prilici da, u savremenoj tehnologiji, pogledaju  američku ratnu dramu “1917” Sema Mendesa, koja je prije dva dana u Londonu osvojila nagradu za najbolji film i režiju Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost, “Zlatni globus” u Los Anđelesu, a nominovana je i za Oskara.

“U saradnji sa ljudima iz barskog Kulturnog centra i koordinatorom za filmski i pozorišni program, Milijom Šćepanovićem, dogovorili smo koji bi to bio najbolji program koji bismo ponudili ovdašnjoj publici na najmodernijoj digitalnoj tehnici. Mislim da smo postigli lijep balans između onoga što je komercijalni film, umjetnički, i onoga što je regionalna ponuda. Zastupljeni su filmovi u kojima je Crna Gora većinski ili manji koproducent, ali i ekskluzivna ostvarenja sa svjetske filmske scene. Nadam se da će publika u Baru uživati, jer konačno se u ovom gradu dešava nešto lijepo kada je riječ o filmu”, kazao je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, ustanove, osnovane 2017. godine, koja se, između ostalog, bavi finansiranjem ili sufinansiranjem projekata koji promovišu crnogorski film i kinematografiju, ali i Crnu Goru, kao prijemčivu lokaciju za snimanje filmova. U vrlo kratkom periodu uspjeli su da revitalizuju naš kinematografski sektor, za što su dobili brojna priznanja – Filmski centar je postao član velikog evropskog fonda “Eurimages”, a od nedavno i Evropske asocijacije filmskih centara.

Među ostvarenjima sedme umjetnosti koja Barani mogu pogledati je još nekoliko aktuelnih svjetskih filmskih hitova, koji su u ovogodišnjoj nominaciji za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.

“Davno je bilo kada smo prisustvovali filmskim projekcijama u punoj sali Doma kulture, zato je veliko zadovoljstvo svih nas u Kulturnom centru što smo ponovo oživjeli bioskop, zahvaljujući velikoj podršci Filmskog centra i našeg onivača-Opštine Bar”, kazao je direktor barskog Kulturnog centra, Erol Marunović.

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, koji je prisustvovao početku revije filmova, sa posebnom emocijom najavio je dalje unaprjeđenje rada barskog bioskopa i uopšte kulturne ponude grada.

“Nastojaćemo u narednom periodu da poboljšamo uslove rada nabavkom nedostajuće opreme, a do tada računamo na podršku Filmskog centra. Vraćanje bioskopa, nedavno ozvaničeno ponovno pokretanje Internacionalnog TV festivala, Zimska scena Barskog ljetopisa, a zatim i ljetnje izdanje, značajno su obogatili kulturnu scenu grada, čime smo stvorili uslove da kultura i umjetnost u našoj opštini žive svih dvanaest mjeseci”, istakao je predsjednik Raičević.

Sjutra (utorak u 18:00 i 20:30 h) su na repertoaru “Pain and Glory”, film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara, koji je dobio brojne nagrade u 2019. godini, kao i ostvarenje Gaja Ričija “The Gentlemen”.

izvor: barinfo.me