Hercegnovski  zimski salon biće  otvoren u četvrtak, 6. februara u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković” . Najstarija i najprestižnija likovna manifestacija u regionu  zadržava međunarodni karakter, što znači učešće uz 19 autora iz Crne Gore ovog puta četiri iz Slovenije,  s preporukom da to narednih godina budu autori iz drugih zemalja nekadašnje Jugoslavije.  Ovo je saopštila direktorica Gradskog muzeja i galerije, Slavica Božović apostrofirajući da je Salon jedina likovna manifestacija koja  na tom prostoru  u kontinuitetu traje više od pola vijeka.

-Prvi Hercegnovski zimski salon  je organizovan 1968. godine, bio je skromnog i lokalnog karaktera ali je zbog prepoznavanja njegovog značaja ubrzo postao manifestacija međunarodnog značaja, kazala je Božović.

Umjetnički Savjet galerije odabrao je  za  selektorku Salona Ljiljanu Karadžić, istoričarku umjetnosti i muzejskog savjetnika u Narodnom muzeju na Cetinju koja je  iz Crne Gore  odabrala 19 autora. Selektorski posao za Sloveniju, koja je zemlja gost na Salonu,  obavila je Bojanu Piškur, kustos u Modernoj galeriji iz Ljubljane.  Imenovan je i  žiri HZS  koji će raditi u sastavu Ljiljana Zeković, predsjednica, Petar Ćuković i Bogdan Musović, svi istoričari umjetnosti.

Na moto ovogodišnjeg Salona  “Svijet bez empatije bio bi čudno i hladno mjesto”   osvrnula  se Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za kulturu i obrazovanje.

– U savremenom svijetu gdje nema empatije ili je sve manje, događaji ili dešavanja poput Zimskog salona doprinose tome da postanemo bolji. Da imamo više osjećaja za one koji su pored nas i više osjećaja  za lijepo u svakom pojavnom kontekstu – istakla je Zambelić Pištalo..

Ljiljana Karadžić, koja je već treći put selektor  ove prestižne manifestacije, je kazala da je zadovoljna zbog činjenice da Salon zadržava  međunarodni koncept  jer u Crnoj Gori ne postoji slična manifestacija u smislu institucionalnog organizovanja i podrške.

-Nekoliko godina unazad Salon pokušava da vrati regionalni karakter. Upravo zbog slavne prošlosti i njegove važne budućnosti, potrebno je da se svi još više založimo kako bi ova manifestacija bila važno mjesto na evropskoj mapi dešavanja, tim prije što u Crnoj Gori nemamo neku važnu institucionalno podržanu internacionalnu izložbu, a Herceg Novi bi bio idealna platforma za to – kazala je Karadžić.

Njena ideja je bila da se radovi domaćih sučele sa radovima slovenačkih umjetnika pod pojmom empatije, koja nam je, kako je naglasila, danas svima potrebna.

-Svi umjetnici koji izlažu na Salonu nude osjećaj empatije u svojim radovima. Neki su vrlo direktno angažovani, na primjetr slovenački umjetnici koji se bave statusom radnika, pitanjem radničkih prava, migracijama. Repertoar crnogorskih  umjetnika je malo raznovrsniji i oni se bave problemima identiteta, migracije,  ekologije, krhkosti tijela, ali na jedan duhovit način medijskom ikonosferom koja nas je sve preplavila- objasnila je Karadžić.

Bogdan Musović, član  žirija 53.Hercegnovskog zinmskog salona, je kazao da se dobro prožimaju stari i novi autori te da ima puno povjerenje u selektora i članove žirija.

Učesnici Salona su : Nika Autor, Krsto Andrijašević, Anka Burić, Ilija Branko Burić, Jakša Ćalasan, Maja Hodošček, Milica Janković, Maša Jovović, Novica Kovač, Gordana Kuč, Tanja Markuš, Ana Matić, Jovan Milošević, Lidija Nikčević, Teodora Nikčević, Andreja Kulundžić, Jelena Pavićević, Tomo Pavićević, Ivanka Vana Prelević, Škart, Jovana Vujanović, Tijana Vujović, Zoran Živković.

Hercegnovski zimski salon biće otvoren  od 6. februara do 14. marta.

Izvor: radiohercegnovi.net