Tokom šest dana filmske smotre prikazano je preko 25 ostvarenja, 14 premijera, a filmovi koji su osvojili podgoričku publiku predhodno su puštani u Kanu, Berlinu, Veneciji, Torontu, Roterdamu, Sarajevu..

Četvrti po redu Podgorica film festival, koji je završen sinoć, tokom šest dana trajanja prikazao je neke od najatraktivnijih nagrađivanih filmova i ugostio nekoliko hiljada ljubitelja sedme umjetnosti.

Ovogodišnje projekcije pratila je rekordna posjećenost publike, pa su neki filmovi reprizirani zbog velikog interesovanja, saopštili su organizatori.

Ove godine, svakodnevno su održavane panel diskusije sa predstavnicima filmske umjetnosti koje su zainteresovanima bile pravo kulturno okrepljenje.

Direktor PFF-a Andro Martinović, na zatvranju festivala zahvalio se publici na strpljenju i prisustvu, ističući koliko je Festival „porastao“ za četiri godine.

“Kada smo pokrenuli Festival, pošli smo od utiska da nam treba više kvalitetnih sadržaja i programa. Na početku, kao svojevrsnom pilot projektu u saradnji sa Zadrom, imali smo pet gledalaca po filmu. Danas, sale su u najvećem broju termina pune, oborili smo rekord posjećenosti, imaćemo u prosjeku više od stotinu gledalaca po filmu u toku šest festivalskih dana. Hvala vam na toj vrsti podrške, na prisustvu i sudjelovanju”, kazao je Martinović.

On se posebno zahvalio publici na razumijevanju za određene tehničke probleme koji su se desili, uz podsjećanje da je pozorište privremeno pretvoreno u bioskop što dalje pokazuje koliko je potrebna ozbiljna infrastruktura u ovom segmentu.

Tokom šest dana filmske smotre prikazano je preko 25 ostvarenja, 14 premijera, a filmovi koji su osvojili podgoričku publiku predhodno su puštani u Kanu, Berlinu, Veneciji, Torontu, Roterdamu, Sarajevu.

Organizatori festivala, NVO Podgorica film festival i Crnogorska kinoteka, nagradu “Kino oko” dodijelili su specijalnom gostu – Manuelu Albertu Klarou, čileansko-danskom direktoru fotografije, kome je bio posvećen program ”Retrospektiva”.

Ovaj svjetski priznat snimatelj radio je kao direktor fotografije sa mnogim poznatim imenima, a sa Lars fon Trirom je radio na filmovima “Melancholia” i “Nymphomaniac” koji su takođe bili prikazani na PFF-u.

Izvor: vijesti.me