Predstava „Na ivici neba“ (5+), u produkciji Lutkarske scene za djecu Gradskog pozorišta, premijerno će biti izvedena u petak 13. decembra 2019. godine, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena – DEUS 2019. Nesvakidašnju lutkarsku priču o snazi mašte, slobodi, prijateljstvu i zaboravljenim dječjim željama, režirala je ugledna bugarska režiserka Veselka Kuncheva.

Prvu saradnju sa našim teatrom ona je ocijenila veoma uspješnom.

-Proces nastajanja predstave bio je veoma interesantan, a glumci odlični. Nadam da će se i djeci sviđeti, jer riječ je o maštovitoj priči zasnovanoj na neobičnom prijateljstvu između dječaka i vještice, koja govori o tome koliko svijet može da bude bogat, samo ako otvorimo svoje srce i um – kazala je Kuncheva.

Koreograf Yavor Kunchev pohvalio je glumce koji su uspjeli da, s lutkama u rukama, odgovore na njegov koreografski izazov u izuzetno zahtjevnim plesnim tačkama ovog svojevrsnog rokenrol mjuzikla.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, podsjetio je da je Bugarska zemlja u kojoj je lutkarska teatarska tradicija na zavidnom nivou, te da je to, između ostalog, preporučilo Veselku Kunchevu i njen tim za saradnju sa našim teatrom. Kovačević je napomenuo da ovim komadom Gradsko pozorište teži da, između ostalog, podstakne djecu da razvijaju maštu i igraju se.

– U svijetu interneta gdje je djeci dostupno sve, imaginacija se zapostavlja. Ne podstičemo djecu da maštaju kao nekada, kada su odrastale starije generacije kojima nijesu bila dostupna ova čudesa od tehnologija. Želimo da inspirišemo djecu da i danas maštaju kao mi nekada, da se zabavljaju sami, jer dječji mozak je nepresušniji od Gugla ili interneta – kazao je Kovačević.

Glumica Jelena Simić ocijenila je rad na ovoj predstavi kao još jedno dragocjeno iskustvo, posebno zbog saradnje sa rediteljkom Kunchevom. Proces je, kako kaže, obilježio izazovan rad na savladavanju novog tipa lutaka, ali i vedrina u cijeloj ekipi. Ona će kroz lutku oživjeti lik male vještice Šo, koja se buni protiv pravila koja važe u svijetu i vještica i ljudi.

-Za nju ta pravila ne postoje, jer ona ima svoju viziju i pravila u kojima važe one želje koje se odnose na prijateljstvo, ljubav, razumijevanje… Nadam se da ću uspjeti da oživim Šo na taj način da je djeca jako zavole i počnu da se ugledaju na nju. S druge strane, želim da vjerujem da će i roditelji koji budu gledali predstavu osvijestiti da djecu ne treba sputavati, da im treba omogućiti slobodu i u najmanjem uzrastu – napomenula je Simić.

Lazar Đurđević, student druge godine Glume na cetinjskom FDUu klasi prof. Branka Ilića, prvi profesionalni angažman na pozorišnim daskama imaće upravo u našoj predstavi.

– Bilo je veoma zabavno i izazovno raditi „Na ivici neba“. Ovo je priča o prijateljstvu i pripadanju koja njeguje različitosti i jedva čekam da vidim kako će se svidjeti publici – kazao je Đurđević.

Pored Simić i Đurđevića, uloge u predstavi povjerene su i Katarini KrekVanji JovićevićMilošu PejovićJovanu DabovićuMaji StojanovićJeleni Đukić i Lari Dragović.

Dramaturgiju potpisuju Veselka Kuncheva i Ina Bojidarova, scenografiju, kreativno rješenje i izradu lutaka Marieta Golomehova, a koreografiju Yavor Kunchev. Muzika je djelo Hrista Namlieva. Prevod sa bugarskog uradio je Davor Dragojević, koji sa Katarinom Krek potpisuje i prevod teksta songova.

Prva repriza predstave zakazana je za subotu, 14. decembar, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.