Treći dan Festivala UBRZAJ 2019 je i Dan LGBT filma, a obilježavaju ga tri crnogorske premijere najnovijih filmova koji adresiraju izazove sa kojima se suočava LGBTI zajednica širom svijeta, uz prateću panel diskusiju sa Nikolom Ljucom, rediteljem iz Beograda i Marijom Jovanović, koordinatorkom za odnose sa javnošću u Asocijaciji Spektra. Ovaj program se realizuje uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava u okviru projekta “LGBTI osobe između stereotipnosti i života”.

Dan LGBT filma otvara Miler i sin sa početkom u 15h00, a u režiji Asher Jelinsky. To je snažna priča o transrodnim osobama koje žive višedimenzionalnim životom. Transrodna djevojka živi između vođenja auto prodavnice svoje porodice tokom dana i izražavanja svoje ženstvenosti noću, sve dok nepredviđeni događaj ne ugrozi ravnotežu njenog paralelnog života. Ovaj film je već pobrao brojne festivalske nagrade, uključujući i nagradu za najboljeg mladog reditelja sa Cannes Lions Međunarodnog festivala kreativnosti 2019, zlatnu medalju Nagrade studentske akademije iz SAD, zatim nagrade za najbolju akciju u filmu, nagrade žirija i publike za najbolji kratki film, nagradu za filmskog reditelja, itd.

Zatim je na repertoaru Gender Derby sa početkom u 15h30, francuske režiserke Camille Ducellier. Ovaj neobični film koristi vertikalni video da ospori ograničenja filma, ali i da dovede u pitanje ograničenja rodne binarnosti, držeći vašu punu pažnju. Gender Derby nas suočava sa brojnim rodnim stereotipima koncentrišući se na putovanje Jasmin, transrodnog momka u rodnoj tranziciji koji je zaluđen roler derbijem. Radi se o intimnom i nesvakidašnjem portretu, snimljenom u vertikalnom formatu za stvaranje utiska da je publika licem u lice sa Jasmin u ovom jedinstvenom trenutku tranzicije.

Treći film Dana LGBT filma je I onda smo plesali režisera Levana Akina, u švedsko-francusko-gruzijskoj produkciji, počinje u 16h30. To je film koji je oduševio publiku na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je kandidat za nagradu Oskar a nominovan je i za nekoliko prestižnih evropskih filmskih nagrada. Fokusira se na Meraba koji odmalena trenira u Nacionalnom gruzijskom ansamblu sa svojom plesnom partnerkom Marijom. Njegov svijet se okreće naopako kada se pojavi bezbrižni Irakli i postane istovremeno njegov najjači suparnik i najveći izvor požude.

Nakon projekcije filma I onda smo plesali, imaćemo razgovor na temu „Uloga filma u prevazilaženju jaza između stereotipnosti i života LGBTI osoba“ sa Nikolom Ljucom, rediteljem iz Beograda i Marijom Jovanović, koordinatorkom za odnose sa javnošću u Asocijaciji Spektra.

Paralelno, u Beranama su drugog dana izdanja Festivala UBRZAJ 2019 na repertoaru, u gimnaziji „Panto Mališić“ Noćna sesija reditelja Petra Tomadzea i Edna u režiji Vuka Mitevskog nakon kojih slijedi panel diskusija o rodnoj ravnopravnosti na kojoj učestvuje i profesor Miroslav Minić, a u okviru projekta “Ubrzajmo rodu ravnopravnost” koji podržava Ministarstvo ljudskih i manjiskih prava. Beransko izdaje Festivala UBRZAJ 2019 se završava projekcijom filma Koja je ovo država! reditelja Vinka Brešana, sa početkom u 19h00 u Centru za kulturu Berane.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više detalje o Festivalu UBRZAJ 2019 je dostupno na www.ubrzaj.me.

Festival UBRZAJ 2019 se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.