Festivalski repertoar, četvrog dana proteći će u znaku umjetničkihi zraza i dometa glumaca iz predstave „Smrt i djevojka“, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Premijerom tog komada 17. aprila ove godine otvorena je renovirana scena „Studio“, CNP-a. Komad je rađen po tekstu Arijela Dorfmana, u rediteljskoj postavci Gorana Bulajića. Reditelj Bulajić birao je i muziku za predstavu, dok cenografiju potpisuje Anka Gardašević. Kostime je osmislila i uradila mr Jelena Đukanović. Reditelj Bulajić, uloge je podijelio glumcima: Juliji MilačićDraganu Jovičiću Milošu Pejoviću, a glas iz off-a je glumice Jadranke Mamić.

Ovaj rukopis, Bulajić je postavio iz trougla: ugla žrtve, zločinca i advokata. Julija Milačić u ulozi Pauline Salas, kako je istakla najtežoj u dosadašnjoj karijeri, gleda kroz oči žrtve silovanja i mučenja doktora Roberta Mirande.

Da predstava prikazuje stanja svijesti, potvrdio je reditelj Bulajić, u izjavi nakon premijere. „Krivica napreduje… Kao i sve i tehnologija krivice je sve sofisticiranija i to je jedno od pitanja kojim se bavimo u ovoj predstavi“, izjavio je Bulajić. Prema njegovoj ocjeni, tekst „’Smrt i djevojka‘ je izuzetne dramaturške reljefnosti, geometrijski precizan sa principom ’uzmi ili ostavi‘. Podrazumijeva glumce spremne na traganje za katarzom u najopštijem smislu riječi. Fasciniran sam trouglom kao savršenom geometrijskom figurom, posebno kada je pravilno oblikovan dramaturški i literarno, onda kao magnet privlači i traži životnu igru i pažnju. Odluke su individualne. Pitanjem savjesti i zločina bave se mnoge naučne i umjetničke discipline. Uvijek su dva pola u pitanju, neograničena moć raspolaganja drugim čovjekom je često zavodljiva… Je li to kodirano genetski ili stvoreno načinom života, teško da ćemo saznati. Svijet i život treba gledati otvorenim očima, ali prije svega treba upoznati sebe. To je najteži put“, objasnio je reditelj. On je dodao da je Paulina Salas veoma kompleksan lik: „Ona nosi savremene problem koje zovemo ’ženskim pitanjem‘. Ona nosi i stabilan ideološki i životni princip i ona je ogledalo, refleksija lica i naličja, u kome se oslikavaju zločin i karijerizam. Uz sve to, Paulina je žena koja do kraja voli“, objasnio je Bulajić.

smrtdjevojka1

“Smrt i djevojka” u režiji Gorana Bulajića

Komad govori o zločinu, kazni, korupciji, silovanju, mučenju, ratu, lustraciji, oslobođenju, pročišćenju, prevari, istini i laži, o pravdi, o smrti iznutra nakon torture i silovanja. Postavlja pitanja: Da li se može zaboraviti zločin i oprostiti, da li se žrtva silovanja i torture ikada može osloboditi toga ili postaje zauvijek zatvorenica? Na koji način doći do istine? Upozorava i na to da se žensko pitanje, pitanje silovanja i mučenja žene, ne smije staviti ,,pod tepih“. Sva ta pitanja pokreće događaj jedne noći kada se suprug vraća kući i Paulina ispred kuće čuje glas doktora Mirande dok ga suprug, iz zahvalnosti što ga je dovezao kada mu se na putu pokvario automobil, poziva u posjetu. Upravo taj glas u njoj pokreće bujicu sjećanja i emocija. To je čovjek koji je prije deset godina, uz još trojicu muškaraca, silovao i mučio mjesecima dok joj je preko očiju bio povez. Ona odlučuje da uzme pravdu u svoje ruke i, pod prijetnjom pištoljem, otvara pitanja o zločinu i kazni.

izvor: niksickopozoriste.me