Tokom šest festivalskih dana, od 3. do 8. decembra, u Crnogorskom narodnom pozorištu, podgorička publika će imati priliku da uživa u 27 filmova od čega će čak 13 biti premijerno prikazani u Crnoj Gori.

PFF već četvrtu godinu za redom prikazuje filmove koji su obilježili godinu za nama, kao i one koji mjesto ne mogu naći u komercijalnim bioskopskim prikazivanjima, iako imaju izuzetnu umjetničku vrijednost.

Evo koje filmove možete pogledati tom prilikom, kao i vrijeme projekcija.

The Van

“Kombi staje, vrata se otvaraju i Ben izlazi napolje živ. Još samo nekoliko borbi i biće u mogućnosti da napusti Albaniju. On se i dalje nada da će njegov otac krenuti sa njim”, opis je kratkometražnog filma koji je režirao Erenik Bećiri u francusko-albanskoj produkciji koji je prikazan i na Kanskom festivalu.

Projekcija ovog filma održaće se na Velikoj sceni u 21.30 sati, 3. decembra

O beskonačnosti

Režiser filma “O beskonačnosti” Roj Anderson, nagrađen je Zlatnim lavom na posljednjem venecijanskom festivalu. Riječ je o melanholičnom i duhovitom ostvarenju koje predstavlja refleksiju ljudskog života u njegovoj ljepoti i surovosti, sjaju i banalnosti. U njemu nebitni momenti dobijaju na značaju koliko i značajni istorijski događaji.

Projekcija filma “O beskonačnosti” počeće po završetku ostvarenja “The Van”, takođe na Velikoj sceni.

Melanholija

Film Larsa von Trira iz 2011. godine, u kojem igraju velike zvijezde poput Kirsten Danst, Stelana Skarsgarda i njegovog prezimenjaka Aleksandra, ne treba posebno najavljivati. Ekipi koja je radila na “Melanholiji” ova psihološka drama koja zalazi i u naučnu fantastiku, donijela je brojna priznanja i nagrade, a danas se smatra filmskim umjetničkim djelom.

“Melanholija” će biti prikazan u 16 sati na Velikoj sceni, 4. decembra.

Il Mondiale in Piazza

Ovaj kratkometražni film prati Ahmeda, mladića iz senegalske porodice rođenog u Italiji. On pokušava da postane dio fudbalskog tima Italije koje se takmiči na turniru na trgu. Organizatori ga odbijaju, jer smatraju da zbog svog porijekla ne može predstavljati Italiju, ali on se ubrzo vraća sa grupom prijatelja i sopstvenim timom. Slijedi utakmica Italije protiv Italije, a na kocki će biti mnogo više od obične igre sa loptom.

“Il Mondiale in Piazza” biće prikazan u 18 sati na Velikoj sceni, 4. decembra.

Ajvar

Vida i Bane su mladi bračni par iz Srbije koji već duže vrijeme žive u Švedskoj. Imaju uspješne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali ne i djecu. Vida sumnja da njen suprug ima ljubavnicu u Beogradu, gdje putuju za vrijeme praznika, ali to ne pominje.
Film koji je režirala Ana Marija Rosi, u srpsko-crnogorskoj produkciji biće prikazan takođe na Velikoj sceni, 4. decembra.

Magari

Italijanska komična drama prikazana je iz ugla osmogodišnje djevojčice koja sa dva brata praznike provodi kod oca. Ona se nada da će se njeni roditelji, koji su se razveli kada je bila beba, pomiriti i ne želi da odustane od svog cilja.

Projekcija filma “Magari” zakazana je za 22 sata, na Velikoj sceni, 4. decembra.
Rekonstrukcija

Film iz 2003. godine režisera Kristofera Boa, donosi priču o mladiću koji je u srećnoj vezi sa svojom djevojkom. Glavni junak naći će se u velikoj drami kada se nađe u ljubavnoj aferi.

“Rekonstrukcija” će biti prikazan na Sceni Studio, 5. decembra od 16 sati.

Vule

“Vule” petnaestominutni film režisera Valmira Tertinija, donosi priču o Viktorijanu, neodgovornom radniku u njemačkoj ambasadi u Prištini. Umjesto o povjerenom poslu, Viktorijan razmišlja o alkoholu, pa zaboravlja na povjerljive dokumente.

Ovaj kratkometražni film biće prikazan na Sceni Studio, 5. decembra od 18 sati.

A Shelter Among The Clouds

Glavni junak ovog filma je Besnik, usamljeni čobanin i posvećeni musliman, nesrećan zbog neostvarene ljubavi. On je sin majke katolkinje i oca koji je bivši komunista, o kome se brine u jednom planinskom selu u Albaniji. Ovdje su hrišćani i muslimani pronašli način da žive zajedno u miru. Međutim, nakon smrti njegovog oca, drastične promjene prijete da ugroze Besnikovu viševjersku porodicu i čobanin je primoran da pronađe svoj put.

“A Shelter Among The Clouds” biće prikazan nakon ostvarenja “Vule”.

See Factory

“See Factory” objedinjuje nekoliko kratkih filmova grupe autora iz Bosne i Hecegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Pet kratkometražnih filmova publika može pogledati od 20 sati na sceni Studio, 5. decembra

Milošću božjom

Film Fransoe Ozona, koji je na Berlinskom festivalu nagrađen odlukom žirija, donosi priču o tri čovjeka koji su kao dječaci trpjeli seksualno zlostavljanje od strane sveštenika. Kao odrasli muškarci, oni odlučuju da razotkriju tajne katoličke crkve.

“Milošću božjom” u 22 sata zatvara treći dan festivala na Sceni Studio.

Sam samcat

Ovo ostvarenje režisera Boba Jelčića, donosi kroz tri dijela priče raslojavanje emotivnih faza glavnog lika, dugo nakon raspada braka, i njegove pokušaje da zadrži kakve-takve obrise porodice. Dijete je dodijeljeno majci i to je ono što ga tišti. A ono što mu zakon nudi, njega ne zadovoljava.

“Sam samcat” biće prikazan na Sceni Studio od 16 sati, 6. decembra.

U Muschittieri

Radnja ove priče odvija se u Palermu 1946. godine, i prati dječaka Đovanija, opsjednutog pričom o tri musketara, ali se istovremeno plaši mraka. Ipak, dječak će biti dovoljno hrabar da pokuša da zaštiti svoga oca.

Projekcija ovog ostvarenja zakazana je za 18 sati, takođe na Sceni Studio.

Okrug

Priča režisera Grimura Hakonarsona, smještena je u maloj islandskoj zajednici gdje se farmerka Inga pobunjuje protiv lokalnih moćnika. Ona će pokušati da nagovori i ostale farmere na isto.

“Okrug” će biti prikazan nakon filma “U Muschittieri”, 6. decembra.

Optužujem

Film Romana Polanskog izazvao je na Venecijanskom filmskom festivalu veliku buku, a nažalost, zbog kontroverzi iz privatnog života režisera, kvalitet samog ostvarenja pao je u drugi plan. Radnja filma odvija se 1895. kada je mladi francuski oficir jevrejskog porijekla, Alfred Drajfuz, ražalovan zbog sumnje da je njemački špijun i osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu.

“Optužujem” je na programu 6. decembra na Sceni Studio od 20 sati.

Zlatna mladost

Priča prati šesnaestogodišnju Roz, koju su napustili roditelji, i njenog vjerenika, dvadesetdvogodišnjeg Mišela. Oni žive u velikoj i nevinoj ljubavi u Parizu 1979. godine, na vrhuncu popularnosti kluba Palata. Dio su trendseterske ekipe koja živi samo za zabavu i uzbuđenje. Jedne večeri na zabavi sreću Lusil i Ibera, par pedesetogodišnjih boema iz srednje klase, koji ih primaju u svoje okrilje i preokreću njihove živote.

Film zatvara četvrti dan festivala sa projekcijom u 22 sata.

Stanlio i Olio

Istinita priča o najvećem holivudskom paru komičara, Lorelu i Hardiju prvi put stiže na veliko platno. „Stanlio i Olio“ je dirljiva priča o oproštajnoj turi čuvenih glumaca. Sa svojom zlatnom erom daleko iza sebe, oni kreću na put po Velikoj Britaniji i Irskoj. Film će otvoriti peti dan festivala u 16 sati na sceni Studio.

I ardhur nga endrrat

U središtu 18-minutnog filma režisera Klajda Papadimitrija su dva čovjeka koje je prevarila ista osoba. Prema riječima samog Papadimitrija u pitanju je dihotomija između stvarnosti i sna.

Ovo kratkometražno ostvarenje na repertoaru je od 18 sati, 7. decembra na Sceni Studio.

Dohvatiti nebo

Glavni junak filma „Dohvati nebo“ Milutin, čovjek je srednjih godina kome se sva životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću poslije koje ostaje nepokretna, potom on ostaje bez posla, bez stana, bez mogućnosti da sinu ispuni ijednu želju.

Film će biti prikazan nakon “I ardhur nga endrrat”.

Take Me Somewhere Nice

Alma putuje iz Holandije u Bosnu kako bi posjetila oca kojeg nikad nije upoznala. Njen rođak Emir dočekuje je hladnokrvno i ruga se njenom lagodnom životu na Zapadu. U međuvremenu, usljed neporecive seksualne privlačnosti, Alma započinje strastvenu vezu sa Emirovim najboljim drugom, problematičnim Denisom.

Take Me Somewhere Nice
Take Me Somewhere Nice(Foto: Promo)

Ovaj film biće prikazan od 20 sati na Sceni Studio.

Kuća koju je Džek sagradio

Još jedan film Larsa von Trira prikazuje Džeka, propalog arhitektu i okrutnog sociopatu, koji u pet epizoda prepričava svoja detaljno isplanirana ubistva; svako od njih vidi kao neprevaziđeno umjetničko djelo koje definiše njegov životni opus serijskog ubice u Pacifičkom sjeverozapadu.

pff
Iz filma “Kuća koju je Džek sagradio”(Foto: Promo)

Ovo ostvarenje od 22 sata, zatvara peti dan festivala.

Ukradeni Karavađo

Valerija je pisac iz sijenke za scenaristu koji nema inspiraciju. Kada od nepoznate ličnosti dobije sinopsis novog filma, započinje uzbudljiva intriga.

Film režisera Roberta Andoa biće prikazan 8. decembra u 16 sati na sceni Studio.

Nessun dorma

“Grad je tih. Samo dah i lavež nekoliko pasa remeti tišinu. Čovjek, žena i dijete iznenada padaju u san. Dva dječaka će potražiti sklonište u skrvi i ostati jedini budni u uspavanom svijetu”, sniopsis je filma koji je na repertoaru posljednjeg dana festivala od 18 sati.

Slučaj Makavejev

„Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” istražuje poziciju umjetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se usredsređuje na političku i društvenu klimu, u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film „W.R. Misterije organizma”.

Slučaj Makavejev
Slučaj Makavejev(Foto: Promo)

Film će biti prikazan na Sceni Studio nakon “Nessun dorma”.

Divni dječak

Zasnovan na visokotiražnim memoarima oca i sina, Dejvida i Nika Šefa, „Divni dječak” prati bolno i inspirativno iskustvo preživljavanja, posrtanja i oporavka u porodici koja se godinama bori sa sinovljevom zavisnošću.

Projekcija filma “Divni dječak” zakazana je za 20 sati na Sceni Studio.

Nimfomanka

Još jedna priča Larsa von Trira govori o životnom putu jedne žene od rođenja do njene pedesete godine, ispričana kroz glavni lik, samodijagnostifikovane nimfomanke, Džo.
Ovo ostvarenje zatvara festival od 22 sata.