Svakom karakteru, to jest glumcu, pristupate na različit način. Svaki glumac je poseban, ima svoju jedinstvenu ličnost i temperament i tome se, kao direktor fotografije, morate prilagoditi.

Direktor fotografije Manuel Alberto Klaro, dobitnik nagrade Crnogorske kinoteke „Kino oko” i specijalni gost IV Podgorica film festivala (PFF) jedan je od najistaknutijih majstora filmske kamere na starom kontinentu. Umješno vođenje kamere ovom čileansko-danskom direktoru fotografije i filmskom autoru donijelo je niz nagrada, među kojima se izdvaja kanska „Zlatna kamera” za film „Rekonstrukcija” Teodorosa Angelopulosa. Osobeni rukopis ostvario je u filmovima slavnog Larsa fon Trira „Nimfomanka”, „Melanholija” u kojima se prepoznaju Klarove fleksibilnost i majstorstvo.
Mjesto direktora fotografije u kinematografiji 21. vijeka, gdje sve veći prostor zauzima tehnika i filmski efekti, još se nije mnogo promijenilo, konstatuje Klaro.
– Za mene se stvari nisu mnogo promijenile, jer snimam uglavnom filmove bazirane na glumi. Film se mnogo više promijenio u postprodukciji, nego na samim snimanjima. Gluma je još veliki dio filma – objasnio je on za „Dan”.
Osvrćući se na nedavnu izjavu velikog Martina Skorsezea da filmovi o super junacima nisu umjetnost, Klaro naglašava da je za njega glavni kriterijum kvalitet, a ne izbor tema. Kao primjer uzima trenutni svjetski hit „Džoker”, koji jeste film o junaku iz stripa, „ali je toliko dobar, a gluma fantastična, da je to stopostotni umjetnički film”.
Klaro je prošle godine prvi put boravio u Crnoj Gori, kada je na PFF-u prikazan film „Maja” danske rediteljke naše gore list Marijane Janković, koji je on snimao, kada je snimio i jednu američku reklamu na Durmitoru. Sarađivao je sa nekima od najpoznatijih evropskih reditelja, ali kako nam je rekao, želio bi da radi sa Pol Tomas Andersonom, Šveđaninom Uben Uslundom, a veliki je fan Noe Baunbaha. Jedini uslov je da je to budu umjetnički projekti, a ne blokbasteri”.
Njegovi postupci i izbori kao direktora fotografije ipak zavise od glumaca jer, kako je objasnio, film se bazira na glumi…
– Svakom karakteru, to jest glumcu, pristupate na različit način. Svaki glumac je poseban, ima svoju jedinstvenu ličnost i temperament i tome se, kao direktor fotografije, morate prilagoditi. Najvažniji dio snimanja je da budete poput prijemnika koji registruje svaku promjenu i događaj na setu – otkrio je Klaro.
Osvrćući se na saradnju sa Fon Trirom, Klaro je kazao da je saradnja sa njim izazov. Fon Trir je veoma blag sa glumcima, sa kojima se druži prije snimanja.
– Tek kad nije zadovoljan počne da režira, do tada pusti glumce i kameru da rade svoj posao – otkrio je on.
Na kraju je istakao da „više voli da sarađuje s rediteljem koji zna šta hoće, nego da ima autorsku slobodu”.

Izvor: dan.co.me