Prepuna sala Centra za kulturu Berane na otvaranju beranskog izdanja Festivala UBRZAJ, koji organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Opštinom Berane, Centrom za kulturu Berane i Gimnazijom „Panto Mališić“, potvrda je da je ovaj izraz komuniciranja ljudskih prava došao do najšire publike u ovom gradu.

Koordinator za razvoj u CGO-u, Damir Nikočević, naveo je da su ljudska prava osnov otvorenog i demokratskog društva, a da Festival UBRZAJ predstavlja, kako je pojasnio, način da se ukaže na izazove i probleme u ostvarenju ljudskih prava.

„Nama je Festival UBRZAJ jedan od načina da drugačije, često emotivno, snažno ili provokativno ukažemo na brojne i teške teme koje su dio naše svakodnevnice. Potresne, a opet motivirajuće sudbine junaka i junakinja filmova, koje ćete premijerno gledati, treba da nam vrate vjeru da su ljudska prava osnov svakog otvorenog društva i da u borbi za njih nema kompromisa”, istakao je Nikočević.

tdgtd
Foto: PR Centar

On je pojasnio i da upravo na to podstiče ovogodišnja selekcija Festivala UBRZAJ.

„Istinsko zalaganje za ljudska prava – bilo da je to naš uporni i principijelni stav da napade na medije treba efikasno istražiti a prljave kampanje protiv aktivista NVO sektora obustaviti, da korumpirane nosioce najviših funkcija koji neštedimice troše naše resurse i godine treba pozvati na odgovornost, da žene, mladi, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, Romi, i druge marginalizovane grupe zaslužuju jednake šanse, da svi mi kao građani imamo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, itd. ostaje još nedovoljno naglašeno“, kazao je Nikočević.

Predsjednik Skupštine Opštine Berane, Novica Obradović, ocijenio je da se realizacijom ovogodišnjeg Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ obilježavaju dva jubileja.

„Festival se organizuje deseti put u Crnoj Gori, ali i peti put u Beranama, u saradnji sa Opštinom Berane i Centrom za kulturu u Beranama, a ostaje ne samo prvi nego i jedini festival takve vrste u Crnoj Gori“, rekao je Obradović.

On je istakao da je poštovanje drugog ljudskog bića dio kulturnog identiteta Crne Gore.

„Nažalost, burna istorija ovih prostora često nije bila ni čojska, ni junačka. Ispunjena brutalnošću i nezamislivom surovošću, dovodila je do mnogo patnje i bola, a kraj 20. vijeka smo dočekali u takvom ambijentu“, kazao je Obradović.

dgtdh
Foto: PR Centar

Obradović je naveo da je film, kao neposredan i upečatljiv vid umjetnosti, omogućio na najbolji način da se društvo suoči „sa surovom stvarnošću, ali i heroizmom“.

Crnogorski Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ otvoren je u Beranama projekcijom filmom “Dnevnik Dijane Budisavljević” koji nosi, kako je Obradović kazao, nosi snažnu poruku.

„Ovaj film je jedna od najvećih priča Drugog svjetskog rata, za koju smo nedavno saznali, a koja govori o humanosti, čojstvu i junaštvu. Nadam se još jednoj deceniji vrijednih priča, koje će ubrzati naš put ka stvaranju harmoničnijeg i boljeg društva“, zaključio je Obradović.

Festival UBRZAJ u Beranama trajaće još danas kada su na repertoaru u gimnaziji „Panto Mališić“ filmovi “Noćna sesija” reditelja Petra Tomadzea i “Edna” u režiji Vuka Mitevskog, nakon kojih slijedi panel diskusija o rodnoj ravnopravnosti na kojoj učestvuje.

Beransko izdaje Festivala UBRZAJ 2019 završava se večeras projekcijom filma “Koja je ovo država!“, reditelja Vinka Brešana, sa početkom u 19 sati, u Centru za kulturu Berane.