U okviru Podgorica Film Festivala organizovane su panel diskusije sa rediteljem, Milutinom Dakom Darićem i glumcem Petrom Kažićem nakon projekcije filma “Dohvati nebo” i glumcem Lazarom Dragojevićem, nakon filma “Odvedi me na neko lijepo mjesto”. Moderatorka programa bila je Gana Čomagič.

Film “Dohvati nebo” prati radnju Milutina koji je muškarac srednjih godina, čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću, u kojoj je svojim tijelom spasila njihovog petogodišnjeg sina, koji je povjeren Milutinu na čuvanje. Magdalena ostaje nepokretna, ali ljubav između nje i Milutina ostaje snažna, kakva je uvijek i bila.

Nakon premijere filma na Film Festivalu u Herceg Novom, Darić je naveo da je u Podgorici osjećao veću odgovornost jer se našao pred domaćom publikom.

“Film je nastao od vrlo kratkih pričica koje su na neki način neka emotivna pamćenja. U principu to je omaž mojih emotivnih pamćenja. Presudni momenat da skupim hrabrosti i uđem u proces stvaranja scenarija je bio na jednom Hercegovskom festivalu gdje su reditelji savjetovani da jednostavno zapisuju neke kratke priče i da će sticajem okolnosti sam život i neka iskrena i čestita namjera dovesti do toga da se ta priča nekako sveže. Ja sam napravio te kratke priče, nesvjestan da će to nekad ući u jedan scenario, ali ih je na neki način život povezao. Nije to bila nikakva hrabrost, nego situacija srećnih okolnosti. Film je snimljen za 12 snimajućih dana i je vrlo ličan”, naveo je Darić.

Petru Kažiću je ovo bila prva uloga na filmu, istakao je da mu je lijepo bilo raditi sa Darkom i sa svim glumcima.

“Od kolega sam naučio da treba jedan drugog da savjetujemo tokom filma. Mene su svi savjetovali, a ja sam se trudio da ispunim sve to”, navodi on.

Što se tiče podrške vezano za film, ona je prvenstveno bila za kratkometražnu produkciju od Ministarstva kulture, Darić je istakao da je bila mala, ali vrlo značajna. Kasnije je dobio podršku Filmskog centra Crne Gore i nekih privrednika. A kroz šalu je naveo da je najveću podršku dobio tako što je podigao kredit u banci.

Darić je naveo da nije želio da izazove neku određenu emociju kod publike, već samo da izazove da se malo – vratimo “običnom” čovjeku.

“Želio sam da se vratim malom običnom čovjeku, da se sjetimo na to da postoji nukleus društva, a to je mali obični čovjek. U današnje vrijeme se poklanja pažnja elitama, a u odnosu nukleus društva koje čini običan čovjek one su manjina”.

“Odvedi me na lijepo mjesto” film je režiran od strane Ene Sendijarević, a prati radnju Alme koja putuje iz Holandije u Bosnu kako bi posjetila oca kojeg nikad nije upoznala. Njen rođak Emir dočekuje je hladnokrvno i ruga se njenom životu na Zapadu. U međuvremenu, usled neporecive seksualne privlačnosti, Alma započinje strastvenu vezu sa Emirovim najboljim drugom, problematičnim Denisom. Iako se prepreke nagomilavaju, Alma ostaje neustrašiva i odlučna da nastavi po planu i nađe svog oca.

Glumac Lazar Dragojević igra ulogu Denisa u filmu, a ovu ulogu dobio je nakon završene prve godine studija na Akademiji u Sarajevu.

“Pokušao sam da se sjedinim sa likom Denisa. Denis je momak koji je približno mojim godinama, imamo dosta sličnosti, ali imamo i dosta razlika. Teoretičar Stanislavski kaže da treba naći ulogu u sebi i sebe u ulozi, tako da sam se potrudio da nađem neke karakterne crte mene i njega”,navodi on.

Paralela koji imaju mladi sa radnjom u filmu jeste to da mladi ljudi napuštaju zemlje regiona da bi pronašli neki profesionalni uspjeh vani.

“Što se tiče odlaska, mlade generacije u zemljama našeg regiona, traže neko bolje sjutra negdje drugo, negdje gdje misle da je mnogo ljepše, a u stvari ne shvataju da i tu gdje smo sad ima mnogo šansi, samo mi kao mlada generacija treba da postavimo jedan lični otisak u vremenu u kojem živimo i treba da se potrudimo da nekako budemo revolucionari, a ne mladi zbunjeni klinci. Iako sam u Sarajevu, ja za sebe kažem da sam podgoričko dijete i uvijek ću sa zadovoljstvom doći, jer ovdje imam i porodicu i prijatelje. Jako je lijepo kada dođete i vidite sve te ljude koji vjeruju u vas, koji podržavaju svaki vaš uspjeh i koji vam daju vjetar u leđa. Kroz život se vodim onim što sam naučio od roditelja, a to je da nije život trka na 100m nego maraton, jer ako se desi na maratonu da se spotaknem i padnem, mogu da ustanem, trka i dalje traje i stići ću do cilja, međutim ako je trka na 100m, ako se desi da se sapletem i padnem, ja ću da ustanem, ali trka je završena dok ja ustanem, tako da to je neka moja teroija”, ističe Lazar.

Što se tiče glumačke ekipe, navodi da su kliknuli od početka na probama. Svima im je bio prvi film, ali naišli su na veliku podršku i od rediteljice i starijih glumaca. Film je nominovan za osam nagrada, a u Sarajevu je osvojio “Srce Sarajeva”.

Ono što je Dragojević savjetovao čitateljima našeg portala jeste da od svojih snova nikako ne odustaju.

“Ja sam iz petog puta upisao glumu, tako da – ukoliko želite da se bavite glumom ili uopšte, ako želite nešto u životu, ako težite tome i duboko vjerujete u sebe, vi ćete te snove ostvariti. Probudite se i idite da ostvarite svoje snove, ništa na svijetu nije nemoguće”.

 

Izvor: makanje.me, autor: Andrea Čvorović