Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa forumom ZFD, a u sklopu X jubilarnog Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ organizuje izložbu IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina, autora Hrvoja Polana, u srijedu 11.12.2019, u 16h30, u Holu Scene Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu.

 Izložba je nastala kao dio istraživanja čiji je rezultat istoimena foto-monografija, koju uz Polana potpisuju pisac i novinar Viktor Ivančić i novinar Nemanja Stjepanović, a u izdanju organizacije forum ZFD Beograd. Ona daje osvrt na nekadašnje brojni centri kulture, ali i razne kulturne institucije i lokaliteti kulturnog naslijeđa, koji su tokom posljednjih ratova na području bivše Jugoslavije, postali mjesta zatvora, mučenja ili masovnih ubijanja tokom posljednjih ratova na području bivše Jugoslavije.

Izložba je nastala u produkciji organizacija forum ZFD Beograd i PAX Holandija. Izložba je do sad obišla Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Šibenik, Zagreb i Hagu, dok je Porečki Annale predstavio četiri odabrane fotografije kao dio ovogodišnje kolektivne izložbe.

Izložbu će otvoriti Nataša Govedarica, programska direktorka ForumZFD iz Beograda i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u Centru za građansko obrazovanje.