Ubrzaj 2019 / Projekcije:
13. 12. 2019 / 17:00h / Crnogorsko narodno pozorište – Scena Studio / Podgorica

GoldaSagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozanes / Izrael, Njemačka / 2019 / 88′

Režija: Sagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozanes
Scenario: Sagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozanes
Montaža: Sagi Bornstein
Producenti: Christian Beetz, Sagi Bornstein, Udi Nir, Georg Tschurtschenthaler
Uloge: Uri Avneri, Yossi Beilin, Meron Medzini, Meron Medzini, Golda Meir, Zvi Zamir

SINOPSIS

Uzbudljiva priča o mandatu izraelske premijerke Golde Meir – od iznenađujućeg uspona na vlast i zadivljujućeg međunarodnog ugleda kao ‘kraljice jevrejskog naroda’ do tragičnog i usamljenog pada. Neposredno prije smrti, Golda Meir je intervjuisana za izraelsku televiziju. Po završetku snimanja, kamere su ostale uključene, snimajući prisan razgovor sa prvom i jedinom ženom koja je ikada vladala Izraelom. Dok je palila jednu cigaretu za drugom, Golda je otvoreno govorila, braneći svoj mandat premijerke – pet turbulentnih godina koje su joj obezbijedile mjesto u istoriji, ali uz visoku ličnu cijenu. Na osnovu tih nikada prikazanih materijala, svjedočenja pristalica i protivnika, ali i rijetkih arhivskih snimaka, film Golda donosi priču o dramatičnom periodu njene vladavine.

O AUTORU

Sagi Bornstein ima 15 godina iskustva kao režiser, producent i montažer dokumentarnih filmova, TV programa i vijesti. Njegova djela obuhvataju #uploading holocaust (2016, DOK Lepizig, BR, RBB, ORG, Keshet) i Kafkinu posljednju priču (2011, Arte, SWR, SVT, Kanal 2, DOK Leipzig, nagrade na brojnim evropskim i američkim filmskim festivalima). Studirao je fotografiju na Camera Obscure filmskoj školi i radio za vodeće izraelske emitere prije osnivanja sopstvene produkcijske kompanije.
Udi Nir je scenarista, režiser i producent. Njegov prvi angažman u dokumentarnom filmu bio je #uploading holocaust (2016, DOK Lepizig, BR, RBB, ORG, Keshet). Studirao je na Fakultetu za dramaturgiju u Tel Avivu, kreirao i režirao pozorišne predstave, a radio je i kao producent u Clipa teatru. Prije nego se okrenuo filmu, Udi je radio i za Amnesty International i druge nevladine organizacije posvećene ljudskim pravima.
Shani Rozanes Sagi je izraelska novinarka, scenaristkinja i rediteljka koja živi u Berlinu. Ranije je bila urednica vijesti u vodećim izralskim medijima, a danas radi za njemački Deutsche Welle. Golda je njen rediteljski prvijenac.

FESTIVALI I NAGRADE

DOC NYC 2019, SAD
DocAviv Međunarodni filmski festival 2019, Izrael