Ubrzaj 2019 / Projekcije:
11. 12. 2019 / 19:00h / Crnogorsko narodno pozorište – Scena Studio / Podgorica 
12. 12. 2019 / 19:00h / Centar za kulturu Berane / Berane  
14. 12. 2019 / 20:00h / Kino Boka / Kotor

Koja je ovo država! Vinko Brešan / Hrvatska / 2019 / 118′

Režija: Vinko Brešan
Scenario: Mate Matišić
Montaža: Sandra Botica Brešan
Zvuk: Bartosz Putkiewicz
Produkcija: Inter film, Orka Productions Studio, Zillion Film
Producent: Ivan Maloča
Uloge: Iva Mihalić, Alma Prica, Lazar Ristovski, Krešimir Mikić, Ksenija Marinković, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza, Zdenko Jelčić, Luka Dragić, itd.

SINOPSIS

Film se sastoji od tri priče čiju strukturu i međusobne veze otkrivamo tokom filma. Glavni likovi su general koji osjeća snažnu želju da izvrši samoubistvo razočaran u ono što je Hrvatska postala, ministar u Vladi Republike Hrvatske koji sam sebe, bez sudske presude, zatvara u zatvorsku ćeliju jer smatra da mu je tamo mjesto, kao i grupa roditelja različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije žele da natjeraju vlade ovih zemalja da napokon pronađu njihovu decu nestalu u ratu.

O AUTORU

Vinko Brešan je rođen 1964. u Zagrebu. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njegov debitantski igrani film Kako je počeo rat na mom otoku je jedan od najgledanijih igranih filmova u hrvatskim bioskopima od 1990. Filmovi Maršal i Svjedoci nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovim Varima. Komedija Svećenikova djeca (2013.) bila je nominovana za najbolju komediju Evropske filmske akademije i distribuirana u 30 zemalja širom svijeta. Jedan je od najpopularnih pozorišnih i filmskih reditelja u Hrvatskoj.

FESTIVALI I NAGRADE

SOFEST Festival 2019, Srbija – Gran Prix
Međunarodni filmski festival u Solunu, Grčka – Nagrada publike