Proglašnjem pobjednika i dodjelom nagrada, večeras je u Nikšićkom pozorištu završen XVI „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2019“. Žiri Festivala u sastavu: reditelj Blagota Eraković, predsjednik i članovi: književnik i reditelj Mišo L. Korać i glumac Jovan Krivokapić sve odluke donio je jednoglasno.

GRAND PRIX za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Juliji Milačić za ulogu Pauline Salas u predstavi „Smrt i djevojka“, u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta, u režiji Gorana Bulajića.

GRAND PRIX za najbolju mušku ulogu pripalo je Draganu Jovičiću za ulogu Paulina u predstavi „Ay, Carmela”, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra, u režiji Roberta Raponje.

GRAND PRIX za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Ana Vučković, za ulogu Itane u predstavi „Gospodska krv”, u produkciji Nikšićkog pozorišta i režiji Slobodana Marunovića.

GRAND PRIX za najbolju epizodnu mušku ulogu otišla je u ruke Stevana Vukovića, za ulogu Pušelje u predstavi „Gospodska krv”, u izvođenju ansambla Nikšićkog pozorišta i režiji Slobodana Marunovića.

GRAND PRIX za najbolji partnerski odnos na sceni pripao je Selmi Alispahić i Draganu Jovičiću, za uloge Carmele i Paulina, u predstavi „Ay, Carmela”, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra, u režiji Roberta Raponje.

GRAND PRIX za najbolju kolektivnu igru ravnopravno dijele ansambli predstava: „Kauboji” (Teatra EXIT iz Zagreba, tekst i režija Saše Anočića) i „Kozocid” (Gradskog pozorišta iz Podgorice, tekst i režija Vide Ognjenović).

Žiri u Odluci navodi da je XVI „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2019“ imao visoki domet kada je u pitanju delikatni kvalitet glume, koji se ogledao u mnoštvu glumačkih izraza, što je ovaj Festival obogatilo, a  scena Nikšićkog pozorišta bila je svojevrsna demonstracija i škola glume.

„Grad Nikšić sa bogatom pozorišnom tradicijom i od skoro sa novom zgradom i profesionalnim pozorištem bio je izvanredan domaćin, kako u servisiranju predstava, tako i u odnosu prema gostujućim ansamblima koji su se po sopstvenoj izjavi, iako iz različitih država i sredina, u Nikšiću osjećali kao kod kuće.

Smatramo da je poslije šesnaest godina uspješnog održavanja ovaj Festival, kao jedinstvena svečanost glume u širim, čak i evropskim prostorima, zaslužio da se nađe na listi festivala koji su od najznačajnijeg interesa za kulturu države Crne Gore, te tako bi trebalo da uđe i finansijski i manifestaciono u program i brigu Ministarstva kulture.

Naravno, ovo ne isključuje još veću i angažovaniju ulogu Nikšićkog pozorišta i Opštine Nikšić, jer što se Festival bude širio i uzdizao u kvalitetu to će uslovi za njegovo održavanje biti kompleksniji i zahtjevniji, a to će samim tim uzdići i nivo i kvalitet, kako Nikšićkog pozorišta kao institucije, tako i grada Nikšića i kulturnih događanja u njemu“, naveo je Žiri u Odluci.