Idejni tvorac Unije (i festivala) je Jug Radivojević, reditelj i upravnik pozorišta na Crvenom krstu, koje će u prvih šest dana decembra biti domaćin gradskim teatrima iz Sarajeva, Ljubljane, Skoplja, Podgorice i Briona

PREMIJEROM predstave “Liliom” (po tekstu Ferenca Molnara u režiji Ane Tomović) otvara se 1. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu Prvi festival RUTA (Regionalne unije teatara).

Idejni tvorac Unije (i festivala) je Jug Radivojević, reditelj i upravnik pozorišta na Crvenom krstu, koje će u prvih šest dana decembra biti domaćin gradskim teatrima iz Sarajeva, Ljubljane, Skoplja, Podgorice i Briona. Jer, kako kaže, sva ona imaju “zajednički put, pravac i putovanje”, pa je nedavno protokol o saradnji potpisao sa Sofijom Kunovskom (Dramski teatar), Vedranom Fajkovićem (Kamerni teatar 55), Barbarom Heing Samobor (Mesno gledališče) i Duškom Ljuštinom (Ulysses).

Festival otvara Molnareva sentimentalna tragikomedija kao primer, takozvane trivijalne, bulevarske drame koja je, u međuvremenu, uspela da stekne kultni status. Njeni junaci su igrači provincijalnog cirkusa, sa margina života. U podeli su Andrija Kuzmanović, Maja Izetbegović, Ivana Nikolić, Petar Benčina, Vesna Čipčić, Aleksandra Anja Alač, Marko Živić, Vladan Milić i Marko Gvero.

Naredne večeri na programu je predstava u režiji Lenke Udovički “Bakhe” (po motivima Euripidovih “Bahantkinja”, u koprodukciji Ulisisa i Zagrebačkog kazališta mladih, sledi Servantesov “Don Kihot” u rediteljskom čitanju Andraša Urbana i izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice.

– Tokom festivala Sarajevo se probudi i postane ono staro Sarajevo, koje dočekuje goste raširenih ruku, zato je ova ideja plemenita jer umetnici u svojim glavama nemaju granice – ističe Vedran Fajković, najavljujući dolazak “Žabe” Kamernog teatra 55, s potpisom Elmira Jukića.

Dramski teatar iz Skoplja ima svog favorita (“Kralj Ibi” Alfreda Žarija, u postavci Vasila Hristova) za ovaj festival, inače revijalnog karaktera, koji će 6. decembra zatvoriti “Plah udah” MLG iz Ljubljane:

– Kada neka predstava iz regiona kod nas gostuje, sala pozorišta je puna i to bez velike kampanje, što nije slučaj sa predstavama iz Zapadne Evrope. Ipak, naša saradnja nije stvar nostalgije već strategije koja ima smisla – naglasila je povodom potpisivanja protokola o saradnji Barbara Heing Samobor.

Svi naslovi biće viđeni i u drugim gradovima, a planirane su i velike koprodukcijske predstave.

01.12.
Liliom Premijera
02.12.
Bakhe, Kazalište Ulysses
03.12.
Don Kihot, Gradsko pozorište Podgorica
04.12.
Mirna Bosna, Kamerni teatar 55 Sarajevo
05.12.
Kralj Ibi, Dramski teatar Skoplje
06.12.
Plah udah, MGL Ljubljana