Manifestacija “18. Maslinijada-Stari Bar”, velika tradicionalna smotra maslina, maslinovog ulja, poljoprivrednih proizvoda i zdrave hrane, održava se u subotu i nedjelju (23. i 24. novembra) u Starom Baru.

Pod sloganom “Maslina je ime Bara” ovu poljoprivredno-turističku i kulturnu manifestaciju organizuje NVO ”Maslinijada”, uz pomoć Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade Crne Gore.

Na tradicionalnoj, 18. po redu Maslinijadi učestvovaće oko 60 izlagača-maslinara iz Bara i Crne Gore, kao i gostiju.

Osim maslinara, izlagaće i pčelari, vinari, uzgajivači ljekovitog bilja, proizvođači zdrave hrane, a predstaviće se i jela iz tradicionalne barske kuhinje.

Bice proglašeni i nagrađeni najbolji maslinar, najbolje održavani maslinjaci i mladi zasadi, kao i najljepše uređeni štandovi izlagača.

Manifestacija, koja svake godine okuplja više hiljada posjetilaca, počinje u petak, u 13 sati, tradicionalnim pohodom-putevima maslinara. Maslinari i njihovi prijatelji obići će hiljadugodišnje zasade u Džidžarinu, jednom od najpoznatijih maslinarskih predjela pored Starog Bara.

U subotu i nedjelju biće priređen bogat kulturno – umjetnički i zabavni program. Učestvuju poznata bosanska muzička zvijezda Aldino, zatim etno – grupa Zora, rok sastav Akademija, muzičari Ari Hajdarević i Ibrahim Mekić, Pljevaljski tamburaši, pjesnik i humorista Rajko Joličic, kao i KUD Jedinstvo i KUD Rumija.

Organizatori su obezbijedili besplatan autobuski prevoz ka Starom Baru za posjetioce. Kao i svake godine, degustacija izloženih proizvoda sa štandova biće besplatna.

Obezbijeđen je i direktan prenos (live streaming), preko You tube kanala.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za subotu u 11 sati, u Starom Baru.