Ovogodišnji 14. Guitar art summer fest u Herceg Novom biće održan od 15. do 20. avgusta, a zvijezda festivala biće portugalska diva Dulse Ponteš. Ona će prirediti koncert 17. avgusta na Kanli kuli. To je saopštio direktor festivala Boško Radojković na sastanku sa predstvnicima lokalne uprave, na kome je potvrđen predloženi program festivala.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Stevan Katić, sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, te predstavnici Turističke organizacije i Herceg festa.

Devet albuma Dulse Ponteš prodati su u više miliona primjeraka, uz brojna kompilacijska izdanja, a publika širom svijeta je prepoznaje po nezaboravnoj interpretaciji pjesme ”Canção do mar” – koja je najizvođenija portugalska pjesma svih vremena. Ponteš je sarađivala sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom. Dobitnica je mnogih međunarodnih nagrada, “Amigo” za najboljeg izvođača latino muzike i međunarodne nagrade ”Tenco” ali i prestižnih priznanja ”Maria Carta” i ”Microfono de oro”.

Na otvaranju 14. GASF nastupiće Quartet While my guitar gently weeps (Španija, Makedonija, Tunis), a u nastavku festivala Daniel Casares (Španija), Pely Barna (Mađarska), Grupa “Spona” (Srbija), Costas Cotsiolis (Grčka) i CampbellDiamond (Australija). Završni program su Gitarske Integracije 2 , a nastupiće najbolji crnogorski studenti i učenici klasične gitare (Crna Gora)
Novi sadržaj festivala je Herceg Novi Guitar Day koji predstavlja originalnu aktivnost Guitar Art Summer Fest-a koja treba da promoviše program festivala na različitim lokacijama u Herceg Novom, gdje bi u prirodnom okruženju kroz zabavne igre i instalaciju gitare visoke 10m stvorili novi prepoznatljivi brend festivala i Herceg Novog

Izložba Guitar Visual Art (15 – 20. avgust 2019, galerija SueRyder – trg Belavista u Starom gradu) – pod nazivom 20 godina Guitar Art Festivala, retrospektivno će predstaviti najveća imena festivala u protekle dve decenije.

Midnight Guitar Art Café Club: šest večeri muzičkog programa od 23.00 do 01.00 na donjoj ljetnoj bašti Gradske kafane i u bašti hotela Hunguest Sun Resort u Herceg Novom.

Majstorske radionice će se u sklopu dnevnih aktivnosti odvijati u Muzičkoj školi prije podne (od 9 do 13 časova).

– Sve ove aktivnosti, zahvaljujući sjajnim izvođačima, raznovrsnim postavkama, programima i dobroj organizaciji objedinjuju koncepciju Guitar Art Summer Fest-a, gradeći pojedinačni, ali i globalni edukativni, kulturni, medijski i psiho-socijalni značaj Festivala – najavljuju organizatori.

Za sve programe Festivala na Trgu od muzike ulaz za publiku je slobodan, jedino će za program na Kanli kuli biti organizovana prodaja karata.

Izvor: radiojadran.com