Ovogodišnji, peti Džada fest biće održan tradicionalno na raznim lokacijama na otvorenom i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici od 10. do 16. juna, a prvi put biće organizovan kao međunarodni festival debitantskog igranog filma, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u “Marienplatzu”.

Tako će se u takmičarskoj selekciji naći “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, “Meso” režisera Saše Hajdukovića, “Iskra” Gojka Berkuljana, “Nesavršeno doba” Ulise Leonarda, “Osmi povjerenik” Ivana Salaja, “Ono što ostaje” Hesusa Serne i Lukasa Parnsa, te “Balkan Noir” Dražena Kuljanina, koji će biti prikazani u biblioteci.

Žiri koji će odlučiti o dobitnicima nagrade za najbolji debitantski film i najboljeg debitantskog režiseram čine hrvatski reditelj, producent i scenarista Hrvoje Hribar, njegov srpski kolega Miroslav Momčilović i crnogorski producent Ivan Đurović, a nagradni fond iznosi dvije hiljade eura, saopšteno je na konferenciji.

“Vrlo smo ponosni zbog našeg malog jubileja, pete godine festivala, ali ne samo zbog toga nego i zato što smo nosioci “EFFE” (Europe for Festivals, Festivals for Europe koja predstavlja razne umjetničke manifestacije širom kontinenta) oznake, kao i na to što postajemo prvi međunarodni festival debitantskog igranog filma u Crnoj Gori”, u ime organizatora, marketing agencije Link Creative Studio, izjavila je Nina

Lončar i istakla da Džada prije svega želi da pruži podršku mladim filmskim stvaraocimam prije svega domaćim.

U okviru revijalnog programa, koji če se održati na ulicama Podgorice, publika će biti u prilici da vidi filmove “7 i po” Miroslava Momčilovića, “Štrumpfovi – Izgubljeno selo” Keli Ezberija, “Betino putovanje” Emanuel Berko, “Mržnja” Metjua Kasovica, “Što je muškarac bez brkova” Hrvaja Hribara, dok će festival zatvoriti Oskarovac “Cinema paradiso” reditelja Đusepea Tornatorea.

Selektor filmova Nikola Vukčević kazao je da mu je drago što je već drugu godinu sa timom Džade, mada je fan od početka, te da je srećan što je festival ove godine podignut za stepenik više.

“Što se programa tiče, moglo je da uđe još crnogorskih filmova, ali oni su tek nedavno bili na velikim platnima prikazivani, pa mi se čini da ćemo iduće godine imati još širi i bolji izbor. A za ovu godinu to jedan broj zanimljivih filmova po kojima sam uvjeren da će se prepoznati odrednica Džade”, istakao je on.

Džada fest će od ove godine imati dva nova segmenta. Prvi je program “Master Of Cinema” u okviru kojeg će svi zainteresovani biti u prilici da čuju predavanje Hrvoja Hribara na temu “Postoje li dovoljni razlozi da i dalje snimamo filmove?”, a koje će se održati 11. juna od 12 sati u “Marienplatzu” i biti besplatno za sve posjetioce. Takođe će biti održan i segment “Kafa sa članovima žirija”, gdje će sa ovim filmskim stvaraocima zainteresovani moći da razgovaraju na istom mjestu gdje će biti održano i predavanje, 10. juna od 17 časova sa Hribarom, dan kasnije od 13 sati sa Miroslavom Momčilovićem, 14. od podneva sa Ivanom Đurovićem.

“Ja sam razmišljao da li Podgorica ima previše filmskih festivala, ali u stvari kad vidim kako su pametno programirani, mislim da bi naš grad i trebalo ih da prepozna, da to bude njegov šmek kao malog, filmskog centra. Jer svi festivali koji se održavaju u Podgorici daju joj pečat kao gradu filmofila, što se vidi i po posjećenosti tih manifestacija. Džada sa tim konceptom ulice ima dozu originalnosti koja je potrebna svakom festivalu”, izjavio je Đurović i pozvao publiku u što većem broju da posjeti festival.

Danijela Radulović je ispred Filmskog centra Crne Gore istakla da se savremena crnogorska kinematografija posljednjih godina velikim dijelom oslanja i na mlade autore koji, prema njenim riječima, već ostvaruju zapažene rezultate. “Sama podrška filmskim autorima, mišljenja smo, ne bi trebalo da se gleda samo kao sufinansiranje, već je potrebna podrška i za kasniju fazu – a to je plasman i distribucija filma i tu su inicijative kao Džada. Nadam se da će ovo biti dugoročna saradnja, a Filmski centar je otvoren i za druge slične inicijative, kojih se nadam da će biti još više”, dodala je ona. Svečano otvaranje festivala održaće se u ulici Svetozara Markovića 10. juna uz VIS Tetra i film “Granice kiše”.

Osim VIS Tetra, na festivalu će od muzičara nastupiti i Marija Božović Trio i DJ Shar.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović je podsjetila da se Džada održava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta koje slavi svoj jubilej – 20 godina postojanja. “Jedan od glavnih prioriteta koje gradska uprava promoviše je upravo oživljavanje javnih, nekonvencionalnih prostora, za kulturna dešavanja i aktivnosti koje doprinose razvojem grada, što Džada i čini i doprinosi jačanju veza i pripadnosti lokalnoj zajednici.

Podrška grada i sekretarijata će uvijek biti tu”, poručila je Medigović. Nina Lončar je kazala da će Džada i ove godine u saradnji sa NP “Zelenilom” nastaviti sa akcijom ozelenjavanja gradskih površina, dok je ispred partnera festivala, kompanije M:tel Ana Martinović apelovala na druge uspješne kompanije da pomognu ovakvim događajima, jer kako je rekla odvajanjem za kulturu se ulaže u bolje crnogorsko društvo.