Dimensions, jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u Evropi, nakon osam uzbudljivih godina najavio je oproštaj od tvrđave Punta Christo.

Po posljednji put Dimensions će povezati rubove sfere elektroničke glazbe te ujediniti tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta u pet uzbudljivih festivalskih dana. Između 28. kolovoza i 1. rujna u Pulu tako stižu zvjezdana imena kao što su Jeff Mills, Omar-S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Peggy Gou, Nina Kraviz, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, DJ Nobu, Craig Richards i mnogi drugi.

Tradicionalni spektakularni koncert otvorenja u povijesnoj pulskoj Areni, u kojoj smo zadnjih godina uživali u imenima poput Grace Jones, Massive Attacka i Kraftwerka, dat će i ove godine uvodni ritam cijelom festivalu. Gavni gost otvorenja je američki pjevač i reper Anderson .Paak, koji je prije nepunih mjesec dana osvojio Grammy za najboljeg rap izvođača u 2018. godini. Anderson .Paak je univerzalni glazbenik koji je u samo nekoliko godina samostalne karijere pomaknuo granice neo-soula i hip hopa. Uz prateći bend The Free Nationals i novi album “Oxnard” kojeg je producirala hip hop legenda Dr. Dre, a na kojem gostuju imena poput Kendrick Lamara, Snoop Dogga i J. Colea, Paakov koncert će biti spektakularan oproštaj Dimensions od Pule.

U 8. Dimensions festival nas također uvodi vodeća figura techno glazbe, glazbeni inovator i “tehnički čarobnjak” – Jeff Mills, kojem će se na jedinstvenoj pozornici Arene pridružiti jedan od najuzbudljivijih bubnjara prošlog stoljeća – Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Novu dimenziju plesne glazbe pokazat će Objekt, koji će izvest pjesme sa zadnjeg hvaljenog albuma u posve novom live izdanju. Arenu će do kraja publici omiljeni Hunee svojim house i disco izborom, a uskoro će biti objavljeno ime još jednog specijalnog gosta. Ulaznice po najpovoljnijoj cijeni za koncert u Areni po cijeni od 270 kuna su krenule u prodaju, a mogu se naći u Entrio sistemima.

Na ostatku popisa prvog vala izvođača nalaze se house, electro, techno, acid, DnB, ambient i jazz imena iz cijeloga svijeta. Na kultnu Moat pozornicu, penje se ponovno Hessle Audio tim u punom sastavu; Ben UFO, Pearson Sound i Pangea, a na tragu prošlogodišnjih odličnih nastupa vraćaju se Batu i tri kraljice plesne scene: Peggy Gou, Nina Kraviz i Helena Hauff. Originalni selektori Andrew Weatherall, Vladimir Ivković i Identified Patient ponudit će čudnu i predivnu mješavinu žanrova; od post punka i krautrock do techna. Nakon kratke pauze na Dimensions se vraća britanski techno pionir Blawan, koji će kao i njegov sunarodnjak Call Super držati pozornost publike do ranih jutarnjih sati. Craig Richards, dugogodišnji rezident kultnog londonskog Fabrica pružit će još jedan nezaboravan cjelovečernji set s Nicolas Lutzom. Ostala techno imena uključuju detroitske legende Octave One u live setu, Paulu Temple, Skee Maska, Shanti Celeste, Peach, Karen Gwyer, Object Blue, Saoirse, AfrodeutscheSPFDJ i nezaobilaznog domaćeg Petra Dundova. Uz Dundova u velikom oproštajnom partiju sudjeluju i ostala regionalna imena, a ovaj put to su ABOP, Ilija Rudman, Jan Kinčl & Regis Kattie, The Fogsellers, Igor Komlinović, Volster, Mislav, Pytzek, LabudMimi, RoliJaša Bužinel i Blažen DJ, Marina Karamarko, Vladimir Acic, DJ RaDa, DJ Ognjem, Bebetto, Arseniyeah!, Borut Cvajner, Lawrence Klein, Roli te Jaša Bužinel i Blažen DJ. 

Ljubitelje housea zasigurno će oduševiti nastupi Giles Petersona, Omar S-a, Jane Fitz, Ciel, Josey Rebelle, a za oproštaj od tvrđave u Pulu stiže house legenda iz Chicaga – Larry Heard aka Mr Fingers. Ne zaboravljajući na fanove electra Dimensions ponovno pozdravlja šampiona detroitskog zvuka DJ Stingraya, uz kojeg se na tvrđavu penju DJ Bone i DMX Krew, te electro pionir Radioactive Man s posebnim live showom. Zip, koji obrazuje ravere još od 80-tih počastit će festival svojim vrlo rijetkim nastupom, i to u posebnom showcaseu etikete Perlon gdje će nastupiti Fumiya Tanaka i Binh.

Između 29. kolovoza i 1. rujna japanski techno sensei DJ Nobu tako će po prvi put nastupiti na festivalu. Od samog začetka festivala nezaobilazna su gostovanja Dana Shakea, prepoznatljivog po funk zvuku koji uvijek ostavi traga na plesnom podiju, a ovaj put stiže u društvu Om Unita. Pridružuje nam se i re: ni, mladi tehno savant koji je u proteklih godinu dana privukao pozornost tehničkim umijećem i izborom traka. Istražujući granice no wavea, industriala, duba, free rock i eksperimentalne elektronike na finalnom popisu izvođača našla se i Silvia Kastel dok će Youandewan i Christian Jay donijeti sunčane himne i minimal zvuk. Posljednji Dimensions festival na tvrđavi uveličat će još i Eliphino, Minus Kendal, Sam Hall, Nas1, MLE, Alexis i Andrew Hill.

U nešto dubljim tonovima plivat ćemo s d’n’b pionirima dBridgeom, Fixateom, Skepticalom i SP:MCMumdance će nas provesti kroz cijelu paletu od grimea do techna, a šefu Deep Medi etikete i velikom prijatelju festivala – Mali se pridružuje Commodo u istraživanju dubstep žanra. Children of Zeus, trenutne soul zvijezde u usponu vraćaju se na festival, kao i ljubitelj vinila Mr Scruff, te ljubitelj afričkog disca i soula Awesome Tapes From Africa. Londonska jazz ekipa Steam Down Orchestra prvi put će se pojaviti na festivalu. U prodaji su najpovoljnije regionalne festivalske ulaznice po cijeni od samo 400 kuna za četiri dana i noći impresivnog programa 8. Dimensions festivala, a mogu se naći u svim Entrio sistemima.

 

 

Izvor: pozitivanritam.hr