Među nastupima koje ne bi trebali propustiti je nastup Jorisa Voorna koji je utjelotvorenje moderne umjetnosti i tehnologije. Pored toga što dekoriše našu dušu svojom magičnom muzikom kojoj je potpuno posvećen, Voorn je diplomirani dizajner enterijera. Njegov otac se bavio komponovanjem klasične muzike, majka je bila učiteljica muzičkog, a stariji brat DJ pa nije ni čudo da je takva genetska kompozicija definisala underground scenu Amsterdama i pretvorila je u središte techna. Njegov posljednji album “Nobody Knows” američki Bilbord proglasio je elektronskim albumom godine. Joris drži zavidan položaj i na Ibici. 2016. godine postao je rezident dva ključna kluba na ostrvu zabave – “Ushaia” zajedno sa Maya Jones i Kolsch i “Space” uz Paco Osuna i Groove Armada. Izvan Ibice, Jorisovi nastupi su redovno uvršteni u rasporedu globalno poznatih klubova kao što su Fabric, Output, Fuse itd. Jedva čekamo njegov nastup 16. marta.

Atmosferu na Jahorini zagrijat će i Patrice Baumel. Nakon vrlo uspješne 2017. godine, u kojoj je dobio poziv od prestižnog BBC Radio 1 da učestvuje u stvaranju poznatog “Essential Mix” serijala, a njegov singl “Glutes” našao se na listi Mixmaga kao jedna od najboljih numera godine, Patrice Baumel dolazi da zarazi publiku Festivala 84 svojim zavodljivim zvukom. Interesantno je da je jedan od njegovih zahtjeva sa reader liste jeste večera prije samog nastupa, koja se sastoji od kvalitetne lokalne kuhinje.

Svakako ne propustite nastup grupe Bad Copy čiji su članovi istinski predstavnici undergraunda i jedan od bendova sa najposvećenijom fan bazom na ovim prostorima. Sigurno da je poseban vibe čuti pjesmu “Uno, due, tre”, u malo drugačijem okruženju – dok pahulje veju. Jedna od najutjecajnijih grupa u regionu će nam prvog dana festivala baciti porciju stvarnosti u lice, uz svoje dobro poznate satirične tekstove. Nemojte propustiti da na olimpijskoj planini zapjevate hitove poput “Idemo odma”, “Ljubav ili pivo”, “Esi mi dobar” itd.

Najtraženiji bosanskohercegovački DJ duo After Affair čine Bonjasky (Bojan Jović) i Ivan Z (Ivan Zrno), a publika Festivala 84 imat će priliku uživati u njihovom nastupu. Oni koji su imali priliku prisustvovati njihovim nastupima slažu se da ovaj dvojac ne slijedi, niti kopira nikakve muzičke trendove, već jednostavno svoju strast i instinkt. Mračni prostor sa dobrim svjetlom, dobar sound sistem i duboki groove su definicija onoga što možete očekivati na njihovom nastupu drugog dana festivala.

Odličnu atmosferu obećava i britanski sastav Asian Dub Foundation koji je već osvojio Petrovaradinsku tvrđavu na EXIT Festivalu, a sada je na redu i Festival 84. Njihov efektni miks hip-hop, dancehall, rok, punk i reggae zvuka savršen je recept za zarazne numere, a u isto vrijeme su i aktivisti koji se ne boje progovoriti protiv društvene nepravde. O njihovoj kreativnosti govori i sastav reader liste za nastup na EXIT festivalu 2002. godine. Dobili su blok broj 5 i vodene bojice, karton mlijeka i teglu džema – sasvim dovoljno za jedan od najzapamćenijih nastupa na EXIT-u, a od 17. marta i na Festivalu 84.

Premijerno izdanje Festivala 84 bit će održano od 15. do 18. marta na više lokacija u okviru Olimpijskog centra Jahorina, a na festivalu će nastupiti Sigma, Asian Dub Foundation, Joris Voorn, Umek, Mahmut Orhan, Filatov&Karas, Patrice Baumel, Burak Yeter i mnogi drugi.

 

 

Izvor: klix.ba