Predstavnik pobunjeničkog pustinjskog rocka Bombino nastupiti će pred hrvatskom publikom u sklopu projekta Multikulturalizam u glazbi!

Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera, čiji se stil i virtuoznost nerijetko uspoređuju s onim Jimija Hendrixa. Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću glazbu pronalazi u svojim korijenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana. Bombino je pripadnik nomadskog plemena Tuareg iz sjevernog Nigera, gdje je proveo većinu svog života i gdje trenutno živi i radi. Politički i oružani sukobi s kraja 20. stoljeća, natjerali su Bombina i njegovu obitelj da napuste Niger i ta su ga nesretna iskustva oblikovala kao umjetnika. Ne čudi stoga što se sadržaj većine njegovih pjesama izravno dotiče geopolitičkih problema tuareške zajednice i života na afričkom kontinentu. Viziju o boljem životu u vlastitoj državi, Bombino uspješno i s puno emocija prenosi u pjesmama Adinat (Ljudi), kojom poziva na jedinstvo svih pripadnika tuareške zajednice, i Aman (Voda), kojom nastoji ukazati na goruće problemima pustinjskog života. Njegovi obožavatelji diljem svijeta dokaz su da dobra glazba nadilazi sve barijere i, baš poput nomada, putuje prema novim odredištima.

Bombinov izvrsni studijski prvijenac Agadez iz 2011. godine omogućio mu je proboj na međunarodnu scenu, a energičnim live nastupima zaslužio je titulu jednog od najvećih gitarista današnjice. Nomad, drugi međunarodni samostalni album Bombina izdan 2013. godine producirao je Dan Auerbach – poznatiji kao gitarist i pjevač The Black Keysa. Ova naizgled neobična suradnja rezultirala je savršenim spojem slobodnog, otvorenog zvuka i Bombinova specifičnog glasa i pjesama na tuareškom jeziku, koji je jednoglasno prepoznala i hvalila glazbena kritika i publika. Treći i najhvaljeniji album Azel iz 2016. godine, čiju produkciju potpisuje Dave Longstreth, dodatno je zbližio različite stilove i privukao međunarodnu pozornost primjenom zapadnih vokalnih harmonija na tuarešku glazbu. Ta vedra mješavina bluesa i rocka s reggaeom izrodila je potpuno novi glazbeni stil – Tuareggae, čiji je Bombino pionir.

Nastup Bombina dio je višegodišnjeg ciklusa Multikulturalizam u glazbi koji već preko dvadeset godina kontinuirano u Hrvatskoj predstavlja world music glazbenike iz cijelog svijeta. Na taj način nastoji ukazati na značajnost utjecaja ”ne-zapadnjačke” glazbe na popularnu kulturu. Projekt Multikulturalizam u glazbi nastoji kroz glazbu zrcaliti univerzalizam u raznolikosti i ukazati na značajnost uloge ”ne-zapadnjačke” kulture u formiranju suvremenog društva.

Bombino se na INmusic festivalu #13 pridružuje velikim Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Alice in Chains, David Byrneu, St. Vincent, Portugal. The Man, The Kills, Frank Carter & The Rattlesnakes, i mnogim drugima. INmusic festival #13 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih otoka od 25. do 27. lipnja 2018. godine, uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2018. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. Fizičke ulaznice za INmusic festival #13 po cijeni od 399 kuna moguće je uplatiti u preko stotinu poslovnica OTP banke diljem Hrvatske i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb). Trodnevne ulaznice za INmusic festival #13 dostupne su i putem službenog festivalskog webshopa po cijeni od 399 kuna (+troškovi transakcije), kao i sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 250 kuna (+troškovi transakcije).