Na magičnoj tvrđavi Punta Christo pored Pule sinoć je završeno višednevno slavlje deset godina postojanja Outlooka – najvećeg svjetskog festivala bass glazbe i soundsystem kulture. Na slavljeničkom line upu našli su se renomirani glazbenici, vrsni predstavnici hip-hopa, duba, reggaea, junglea, drum and bassa, dubstepa i srodnih žanrova te dugogodišnji prijatelji festivala, a u njihovoj glazbi i popratnim programima uživalo je više od 12 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.

Time je zatvorena još jedna odlična festivalska sezona na tvrđavi Punta Christo koja je započela sa Seasplash festivalom, a tik prije početka Outlooka završio je i 6. Dimensions, jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u svijetu. Jubilarno izdanje festivala, na već tradicionalnoj lokaciji povijesne pulske Arene, otvorio je hvaljeni američki producent DJ Shadow, sjajni 20-člani Outlook Orchestra koji je uz brojne live vokaliste izvodio uspješnice Outlookovog glazbenog izričaja te grime megazvijezda Dizzee Rascal. Više od 60 glazbenika na dosad najvećoj postavljenoj pozornici u Areni označilo je savršenu uvertiru za protekla četiri dana uživanja na čak 11 unikatnih pozornica smještenih na mističnoj tvrđavi te više od 40 party brodova.

Od 7. do 10. rujna na glavnoj pozornici The Clearing izmjenjivali su se jaki predstavnici drum’n’bassa Goldie i Friction, hip hop i grime moćnici Foreign BeggarsGiggsNinesBugzy Malone, Wu-Tangovac Ghostface Killah te mlada nada u usponu Loyle Carner. Dozu reggae zvuka isporučili su legende Horace Andy i Congo Natty, dok je reggae kraljica Dawn Penn nastupila u posebnom settingu The Beach pozornice tik uz more. U dnevnim varijantama tamo su dominirali i Roots ManuvaPrincess NokiaJorja SmithIAMDBBDJ Marky i mnogi drugi. Među više od 300 izvođača koji su uveličali ovu obljetnicu našli su se dub i dubstep heroji Dub Phizix & Strategy, MalaEgolessLoefah, mračni dub noise čarobnjak The Bug, drum’n’bass iskusni igrači MefjusIcicle i Ivy Lab, dance i jungle inovator Shy FX, grime majstor P Money, sjajni plesni selektori Zed Bias i David Rodigan te ostala ključna imena bass glazbe s naglaskom na londonsku underground scenu.

I ove godine, Outlook je ugostio mnoštvo moćnih svjetskih sound systema koji su se na dojmljivo dizajniranim pozornicama “nadmetali” svojim performansama. Pozornica Arija na jednu je večer doživjela Seasplash takeover ugostivši isključivo domaće i regionalne izvođače čiji su se nastupi orili iz jakog razglasa – Seasplash Soundsystema. Domaća rap ikona Edo Maajka po prvi je put nastupio na Outlooku, tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma. DJ-evi Sapleo i 207 rasplesali su prisutne baš kao i drum’n’bass ratnici Filip Motovunski i Rahmanee, dok su intrigantne suradnje Kali Fat Dub i DubDiggerzjakim bassevima zatresli zidine tvrđave baš kao i genijalni live bend Bamwise čiji je album Soundproof izašao pod kapom domaćeg PDV Records.

Projekt Knowledge Arena, koji se odvijao u sklopu festivala, znatiželjnima je dao uvid u tajne i trikove za sve koji se žele okušati ili usavršiti u tehnikama produciranja i izvedbe glazbe na najboljoj opremi, a poslužio je i kao svojevrsni dnevni boravak gdje su neke od najvećih glazbenih zvijezda kao što su MalaGeneral LevyAdrian SherwoodZed Bias i drugi u ugodnom okruženju razgovarali o iskustvima u svijetu glazbe, kao i o povijesti Outlooka.

“Festival Outlook stigao je do svog desetog jubileja i ovo je osmi put da se održava u našem gradu. Festival je tijekom svih ovih godina ispunio i premašio sva očekivanja i postao prepoznatljiva manifestacija zbog čega je ove godine festivalu dodijeljeno posebno priznanje Grad za osobit doprinos promociji i razvitku Pule”, o festivalu je izjavio gradonačelnik Boris Miletić. Da je Pula relevantna europska festivalska destinacija prepoznao je i zamjenik veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Peter Thomas Clementskoji je prigodom otvorenja izrazio svoje pozitivno mišljenje o pojačanom broju britanskih turista koji stižu u grad Pulu i doprinose lokalnom gospodarstvu.

Na Outlook festival ove godine pristiglo je 12 500 posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Ponovno prednjače Britanci kojih je bilo 68%, dok je iz srednjoistočne Europe pristiglo je 11% ljudi, među kojima najviše Hrvata. Ostatak posjetitelja čine Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Australci, Francuzi, Belgijanci, Novozelanđani, Nizozemci i drugi. U kampu Brioni odsjelo je oko pet tisuća ljudi, dok je ostatak ugostilo lokalno stanovništvo.

Dimensions i Outlook festivali još su jednom pokazali vrijednost dugogodišnjeg rada britansko-hrvatskog organizacijskog tima zbog kojeg je Pula postala nepobitna festivalska destinacija, a već krajem mjeseca kreću pripreme za iduću festivalsku sezonu koja će sudeći po proteklih deset ponovno biti uspješna.

 

 

Izvor: pozitivanritam.hr