Nakon vrhunskog otvoranja jubilarnog izdanja Outlook festivala u prepunoj i dobro raspoloženoj pulskoj Areni, proslava deset godina postojanja preselila se sinoć na dobro poznatu lokaciju u okolini Pule, zapanjujuću tvrđavu Punta Christo.

Više od 300 izvođača rasporedit će se na čak 11 idiličnih pozornica s kojih će se sve do nedjelje iz zvučnika oriti najbolje od dub, reggae, jungle, hip-hop, dubstep, drum n bass i drugih srodnih žanrova koji štuju soundsystem kulturu.

Sinoć su se na glavnoj pozornici – The Clearing našla imena vješto izbrušenih kompleksnih rap tehnika među kojima se ističu Pharoahe Monch, mlada nada Loyle Carner te legenda Congo Natty kojem se pridružila i čitava banda impresivnih vokalista: Iron DreadGeneral Levy, Lady Chann i drugi. Wu-Tangovac Ghostface Killah nastupio je u nešto kraćoj varijanti zbog jake kiše koja je zaustavila program na tvrđavi na sat vremena. Mračna The Moat pozornica kao poprište “borbe” dubstep ratnika Loefahe, glasna i idilična Mungo’s Arena kao utočište dub beatova gdje se među svjetskim imenima savršeno uklopio i zagrebački multi-instrumentalist Egoless, uz glasne beatove na ostalim pozornicama pružile su iskonsko Outlook iskustvo već prvog dana. Dnevne varijante na uvijek punim Boat Partyjima, chillanje na The Beach pozornici uz reggae kraljicu Dawn Penn i legendu Roots Manuva, kao i iznimno talentiranu 20-godišnju novu zvijezdu britanskog neba o kojoj će se tek pričati, Jorju Smith, dale su pečat smjeru u kojem Outlook sa stavom plovi i nakon deset godina.

Masne bass linije slagat će se jedna na drugu i u nadolazećem vikendu. Ovog petka ordiniraju grime majstori Giggs i Rude Boy, pionir dub reggae glazbe Mad Professor, crossover hip hopa i elektronike u vidu britanskog eksplozivnog tria Foreign Beggars, pasionirani DJ britke tehnike Skeptical, drum and bass znalci Dub Phizix & Strategy te dancehall carica Lady Chann. Ljubitelji drum and bassa ne smiju propustiti i nastup inspirativnog vizionara LTJ Bukema na pozornici The Beach. Pozornica Arija, smještena uz sam rub tvrđave, doživjet će Seasplash festival takeover uz cjelonoćne nastupe probranih domaćih i regionalnih bendova i izvođača. Iz upogonjenog razglasa Seasplash Soundsystema odjeknut će Edo Maajka, jedan od najpoznatijih repera regije koji na Outlook stiže po prvi put i to tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma. Na stage se penju braća po drum n bassu, Filip Motovunski i Rahmanee, a pridružuju im se i besprijekoran DJ-evi Sapleo i 207, kao i dvije zanimljive suradnje – Kali Fat Dub i slovenski DubDiggerz. Posebnu atmosferu donijet će genijalni dub reggae elektroničari, live bend Bamwise, nošeni albumom Soundproof objavljenim pod PDV etiketom.

Subotnji popis za party do ranih jutarnjih sati predvode legenda Horace Andy, poznat po vokalnim suradnjama s kultnim Massive Attackom, britanska DJ institucija za sve koji žele plesati, David Rodigan, monumentalni dub-noise maestro The Bug uz jake MC-eve Killa PRiko Dan i vatrenu Miss Red te dance i jungle inovator Shy FX. Jedna od najjačih drum n bass institucija, Shogun Audio, preuzima The Garden stage gdje će se iskazati IcicleFriction i mnogi drugi.

Nedjelju će između ostalih obilježiti jedan od najperspektivnijih mladih MC-eva, AJ Tracey, energični grimer P Money, garage eksperimentator Zed Bias, poznato ime londonskog dancehall junglea Benny Page, dok će domaće snage svojim neurofunk i techstep kombinacijama između zidova The Dungeon pozornice predstaviti Kodin. Sam vrhunac večeri i zatvaranje proslave deset godina festivala očekuje se uz predstavnike cijenjene etikete Critical – Ivy LabEnei Kasru okupljene pod imenom Critical Sound System koji će glasnim drum n bassom iz posjetitelja izvući i zadnje atome snage.

 

 

Izvor: pozitivanritam.hr