Sedmo izdanje nikšikog Lake festa koji će se održati na Krupcu od 11. do 13. avgusta, biće kao i do sada, u duhu ne samo rok muzike, već i ekologije, zaključak je konferencije za medije održane danas u Montenegro pabu u Podgorici.

Medijima su se pored direktora festivala Peđe Zečevića, obratili i Sonja Nikčević, potpredsjednica opštine Nikšić, Natalija Milić iz Pivare “Trebjesa”, Eleonora Albijanić iz Elektroprivrede Crne Gore, Nina Vukčević iz Nacionalne turističke organizacije i Davor Sučić poznatiji kao Sejo Sexon, frontmen benda “Zabranjeno pušenje” čiji je nastup zakazan za prvo veče.

Kada sam vidio poziv, moram reći da me je obradovalo što je Lake fest ušao u taj sistem zelenih festivala, mada  ne znam koliko sam adekvatan da govorim o zelenilu, jer se ja sa zelenilom nisam baš proslavio u životu. Meni svaka biljka u kući umre za tri dana, ali sa druge strane, kontam zeleni festival, to se slaže sa mojim vjerskim uvjerenjima, pa bi trebalo da svratim“, ispričao je u svom duhu Sejo Sexon, koji je prisustvovao konferenciji i pored toga što večeras ima nastup u Mostaru.

“Ovo je prelijepa inicijativa i prilika da i mi rokeri nekome pomognemo, a ne samo sebi”, kazao je on i dodao da će “svaki bend svoj dio prihoda ostaviti za potrebe ekološke zajednice u Crnoj Gori”.

Na isti segment festivala ukazala je i Milić, koja je istakla: “Ono što daje dodatnu dimenziju i vrijednost ovom festivalu su i ekološke aktivnosti. Ove godine ćemo sa organizatorima i NVO “Ozon” sprovesti kampanju ‘Rock and Recycle'”.

Zečević je sa druge strane osvrnuo na ambijent, koji je kako kaže, rezultat upravo želje za razvojem ekologije.

Nismo tu lokacijiu odabrali slučajno, već je to bila analiza koja je trajala veoma dugo prije prvog Lake festa, jer smo tražili ambijent koji nas povezuje sa prirodom i koji nas izdvaja od ostalih, a to je ljepota u krupačkih topola“, tvrdi on i dodaje da se upravo zbog toga mnogi vraćaju na Krupac, te da su dužni da uzvrate prirodi i omoguće ugodan boravak na tom prostoru i van festivalskih dana.

Pored već pomenutih aktivnosti, otvorili smo čitav niz ekoloških pitanja, pa u saradnji sa UNDP-jem pokušavamo da smanjimo karbonski otisak“, ispričao je Zečević.

Na lokaciju se osvrnula  i Albijanić, jer je upravo u vlasništvu Elektroprivrede.

Ponudili smo i dajemo Lake festu ovaj prostor kako bi se rađala i neka nova energija, a ne samo električna. Ove kao i prethodnih godina finansijski smo podržali ovaj festival, ovoga puta sa 20.000 eura, pored toga što smo ustupili zemljište oko jezera“, kazala je ona.

Uz Lake fest je od samog početka i “Trebjesa”, a prema riječima Milić to će se nastaviti i u narednim godinama.

Kroz jedinstvenu muzičku platformu Nikšićko Rock’s nastojimo da podržimo sve kvalitetne muzičke događaje u Crnoj Gori i to činimo u kontinuitetu. Od prvog dana smo uz Lake festi i ta konekcija je prirodna, jer je ovo festival koji na najbolji mogući način promoviše kvalitetnu muziku, koje je nažalost sve manje u posljednje vrijeme“, poručila je ona.

Saradnja festivala sa NTO, prema riječima Vukčević bila je prirodna, s obzirom na to da Lake fest daje veliki doprinos turističkoj ponudi Crne Gore, naročito u centralnom dijelu.

Naravno Crna Gora je prepoznata kao destinacija dobrog provoda i zabave o čemu pišu vodeći svjetski mediji u oblasti putovanja i odmora, te je sasvim sigurno da će  i ove godine opravdati epitet jednog od najznačajniih festivala na ovim prostorima“, pojasnila je ona.

Sa njom se slaže i potpredsjednica opštine, koja smatra da je Lake dokazao da Nikšić nije samo grad piva i čelika, već i dobre muzike i netaknute prirode.

Podržali smo i projekat koji su nam ponudili organizatori, a to je da u narednih četiri mjeseca izrađujemo promo materijala koji će obuhvatiti razglednice i sve ono što će služiti da Lake festu da duži vijek trajanja i da promoviše Nikšić. Takođe Opština kroz podršku razvoja kulture i u saradnji sa Ministarstvom kulture već niz godina izdvaja i dio sredstava namijenjen upravo festivalu“, ispričala je Nikčević.

 

 

Izvor: Vijesti